Bułeczki ziołowe

autor: , kategoria: bułki i rogaliki , dodano: 2013-11-11
  • Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! Bułeczki ziołowe
    Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! Bułeczki ziołowe
  • Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! Bułeczki ziołowe
    Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! Bułeczki ziołowe

Składniki:

Przygotowanie:

250ml mleka podgrzać do temperatury ok.40 stopni. Pozostałe mleko, w temperaturze pokojowej odstawić do późniejszego wykorzystania.
Dodać łyżkę cukru i rozpuścić drożdże. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
(Jeśli rozczyn nie wyrośnie, nie ma sensu robić reszty- zmarnuje się tylko składniki)
Rozczyn drożdżowy połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto. Przykryć lnianym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5h, żeby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie przygotować masełko. Ząbki czosnku drobno posiekać lub zgnieść praską. Wszystkie składniki dobre razem wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, uformować kulki, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na pół godziny.
Bułeczki ponacinać na górze i wsadzić do środka masło. Na górze posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Ciasto na bułeczki można także przygotować dzień wcześniej i upiec następnego dnia.
Ciasto uformowane w kuleczki powinno spędzić noc w lodówce i zostać wyjęte godzinę przed pieczeniem. Nadzienie nakładać powinno się przed samym wsadzeniem do piekarnika.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Cindy28, 2013-11-11 20:42:22
    Cindy28
    0
    Prosty przepis podany w czytelnej formie.
    Bułeczki wyglądają smakowicie .
    Ogromna zachęta do tego, by coś upiec!
  • buziaczekk, 2013-11-14 11:32:29
    buziaczekk
    100 ml mleka podgrzewamy i rozpuszczamy drozdze a te pozostale 200 ml mleka wlewamy do ciata....
    A jakie to mleko ma byc ? zimne z lodowki ? cieple ? czy jakie ?
    Komentarz
  • buziaczekk, 2013-11-14 13:17:03
    buziaczekk
    Przepis jest nieczytelny. Nie podano jakie to maja byc drożdze. Nie podano jakie ma byc mleko te 200 ml z 300 ml. Dalam 10 g swiezych drożdzy.
    Zrobilam wedlug przepisu i ciasto nie wyszlo. Nie wyroslo. Pozostalo takie jak po wyrobieniu czyli klejaca guma
    Komentarz
  • kisielova, 2013-11-15 19:22:37
    kisielova
    Buziaczek- a czy Twoje drożdże nie były przeterminowane? Czy ciasto nie wyrastało w za wysokiej/ za niskiej temperaturze? Czy wyrabiałaś odpowiednio długo? Ciasto drożdżowe potrzebuje "dopieszczenia", drożdże lubią grymasić.
    Komentarz
  • magiana, 2013-11-19 12:32:15
    magiana
    poprawiłaś przepis, ale teraz brak info ile tej mąki
    Komentarz
  • Tennyo, 2013-11-20 09:32:45
    Tennyo
    0
    Piątal za zrobienie bułeczek samemu Wygląda pysznie i zapewne tak smakuje.
  • buziaczekk, 2013-11-20 17:59:26
    buziaczekk
    Nie byly przeterminowane bo kupilam dzien wczesniej, wyrastalo w dobrej tem ani za niskiej ani za wysokiej, wyrabiane odpowiednio dlugo.
    Kazdy komu pokazywalam ten przepis jednoglosnie twierdzil ze 10 g drozdzy swiezych to zdecydowanie za malo!
    Zrobilam ponownie. Na podana ilosc maki dalam 45 g drozdzy swiezych. Dopiero wtedy ciasto wyroslo pieknie! Buleczki wyszly super! Ale moja wina bo naladowalam za duzo maselka z czosnkiem i ziolami i nie wyrosly bo byly za ciezkie
    Ale i tak cale 12 sztuk w mig sie zjadlo na 1 raz. Dzieci jak zasmakowaly tak zjadly po 2,5 bulki.
    Moze za trzecim razem udaja mi sie wkoncu takie jak ze zdjecia.
    Komentarz
  • kisielova, 2013-11-22 22:25:03
    kisielova
    już poprawiam tę mąkę nie wiem gdzie mi gramy wcięło
    Komentarz
  • Korah, 2014-01-02 21:10:01
    Korah
    Drożdże mogły nie wyrosnąć po dodaniu do nich soli. Sól powinno się dodawać na końcu w miarę możliwości.
    Komentarz
  • darcia_1, 2014-04-07 22:34:59
    darcia_1
    coś mi drożdze nie rosną ! już robię 2 rozczyn i nic...
    Komentarz
  • kisielova, 2014-04-08 21:24:11
    kisielova
    Darcia, robisz kolejny rozczyn z tej samej kostki drożdży? Jeśli tak, to może są stare. A może za bardzo grzejesz mleko i "zabija" drożdże?
    Komentarz
  • stroxxo, 2014-08-14 10:29:35
    stroxxo
    uwielbiam takie bułeczki
    Komentarz
  • Margaretkaw, 2015-05-25 10:55:37
    Margaretkaw
    0
    Jeśli smakują tak samo, jak wyglądają, to musze wypróbować ten przepis

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem