Tarta z otrębami i nektaryną

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2013-11-11
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Tarta z otrębami i nektaryną
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Tarta z otrębami i nektaryną
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tarta z otrębami i nektaryną
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tarta z otrębami i nektaryną

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę, cukier i sól wsypać do miski lub na stolnicę. Dodać rozdrobnione masło. Siekać nożem, lub delikatnie rozrobić rękami, do momentu, aż nie mieszanka nie będzie przypominała okruchów chleba.
Wmieszać jajko, otręby oraz śmietanę. Zagnieść wszystko razem w kulę.
Gotowe ciasto ułożyć na folii spożywczej, rozgnieść na placek i schłodzić w lodówce przez około 30 minut (Można dłużej, jednak nie przekraczać 48h).
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Formę do tarty natłuścić, wysypać otrębami. Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na folii spożywczej na placek grubości około 3mm. Rozwałkowane ciasto w dowolny, najwygodniejszy dla siebie sposób przełożyć do formy*.
Na cieście rozłożyć folię aluminiową i wysypać groch, lub coś innego do obciążenia.
Piec przez 5 minut w temp.200 stopni, następnie zmniejszyć ją do 190 i piec jeszcze 10-12 minut.

Krem:

Tu nie ma specjalnej filozofii. Wystarczy wszystkie składniki połączyć mikserem.
Nutellę dodawać według uznania. My ją uwielbiamy, dlatego w moim kremie sa trzy wielkie łyżki (to chyba cały mały słoiczek :-) )
Ostatnio w markecie zauważyłam serek Philadephia z Milką. Jeśli komuś nie chce robić się kremu, ten serek jest doskonałym jego substytutem. Potrzebnych będzie jednak kilka opakowań, gdyż jedno ma tylko 125g.

Po wystudzeniu na spód ciasta nałożyć konfiturę malinową. Następnie krem i dowolnie ułożyć pokrojone nektaryny. Skopić je delikatnie sokiem z cytryny.
Gotową tartę odstawić do schłodzenia.
Smacznego :-)


*Co do przekładania ciasta. Ja zwykle rozwałkowuję je na folii, przykładam do rozwałkowanego ciasto formę, odwracam i zdejmuję folię.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe