Tiramisu

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2013-11-12
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Tiramisu
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Tiramisu
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tiramisu
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tiramisu
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tiramisu
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tiramisu

Składniki:

Przygotowanie:

Zaparzyć espresso i pozostawić do wystygnięcia.
Żółtka ubijać na gęstą masę powoli dodając cukier puder. Kiedy w masie cukier przestanie być wyczuwalny, rozpocząć dodawanie po jednej łyżce serka mascarpone. Można miksować bardzo długo, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie to "długo" to około 25 minut).
Biszkopty zamoczyć na krótko w wystudzonej kawie. Do naczynia deserowego włożyć nasączony biszkopt, następnie dużą łyżkę ubitej masy. Przez sitko przesiać kakao tak, aby przykryło nałożoną masę. Czynności powtarzać do wykończenia masy. Udekorować w dowolny sposób. Przed podaniem schłodzić.
Deser najlepiej smakuje po nocy w lodówce.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Alexzus, 2013-11-13 22:58:59
    Alexzus
    Jezusie, wygląda pysznie. Zrobiłabym pewnie mniej porcji i to żółtko mnie nie przekonywuje, ale rozumiem że taki natywny przepis na tiramisu.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe