Śniadanie w Barcelonie

autor: , kategoria: zapiekanki , dodano: 2013-11-21
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Śniadanie w Barcelonie
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Śniadanie w Barcelonie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śniadanie w Barcelonie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śniadanie w Barcelonie

Składniki:

Przygotowanie:

Danie zainspirowane kuchnią hiszpańską.Niektóre składniki można wykluczyć lub zmienić, według swoich upodobań. Warto jednak zachować ogólną koncepcję dania.

Na patelni podgrzałam oliwę, dodałam mrożoną mieszankę warzyw (ok. 2 garści), podgotowane wcześniej szparagi i cukinię, całość dusiłam przez około 5 minut, na wolnym ogniu. Oczywiście cukinia nie jest warzywem obowiązkowym, jednak jeśli przypadkiem ( tak jak u mnie ) znajduje się w Waszej lodówce od kilku dni i nie wiecie co z nią zrobić to jest to idealny moment na jej wykorzystanie :)

Kolejnym krokiem jest dodanie do warzyw przecieru pomidorowego. Jeśli ktoś nie posiada takiego przecieru, może wykorzystać pomidory w puszcze lub w ostateczności koncentrat pomidorowy z odrobiną wody. Całość podduszamy od 5 do 15 minut, w zależności od tego, czy lubimy warzywa bardziej chrupiące ( al dente) czy miękkie. Doprawiamy do smaku.

W międzyczasie rozgrzałam piekarnik ( 200 stopni ), przygotowałam naczynie do zapiekania a następnie wypełniłam je masą pomidorowo-warzywną i oprószyłam wiórkami żółtego sera, wbiłam jajka i ułożyłam na nich plasterki kiełbasy. Ze względu na to, że śniadanie nie powinno być bardzo pikantne, ominęłam ostatni etap - czyli posypanie wszystkiego ostrą papryką. Potrawę zapiekałam ok. 10 minut, do wyraźnego ścięcia się białka.

Po wyjęciu z piekarnika posypałam szczypiorkiem i podałam jeszcze gorącą na stół.

Takie śniadanie jest ciekawą odmianą dla zwykłej jajecznicy a z uwagi na dużą zawartość warzyw i białka dość zdrowe (chociaż nie jest niskokaloryczne). Rozgrzewa i zapewnia maksimum energii na resztę dnia.


Ps. Uwaga!
Szybko znika z talerzy :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • KarolinaK, 2014-03-14 15:02:55
    KarolinaK
    To nazywa sie pisto manchego i bardzo to lubie tylko ze uzywam jedynie swiezych warzyw. Papryki, cukini,cebuli, fasolki i pomidorw albo koncentratu. Do tego jajko i chorizo albo bez chorizo tak samo dobre.
    Komentarz
  • KarolinaK, 2014-03-14 15:05:26
    KarolinaK
    Acha ale nie na sniadanie!
    Ewenentualnie lunch.
    Komentarz
  • new woman in town, 2014-06-27 14:06:50
    new woman in town
    Ja robiłam na późne sobotnie śniadanie ale na lunch też może być, jak kto woli
    Jeśli są dostępne dobrej jakości świeże to też je wybieram, zimą często korzystam z mrożonych.
    Komentarz
  • Kasiaprzedlustrem, 2015-05-20 13:35:17
    Kasiaprzedlustrem
    na późne weekendowe śniadanie rzeczywiście super, ale też zamieniłabym mieszankę mrożonych warzyw na nawet jedno, ale świeże
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem