Piernik staropolski dojrzewający

autor: , kategoria: z drobiu, ciasta ucierane , dodano: 2013-12-03
  • Piernik staropolski dojrzewający

Składniki:

  • miód [1 szklanka] (płynny)
  • cukier [1 szklanka]
  • masło [12 dag]
  • mąka [50 dag]
  • jajka [2 szt.]
  • soda oczyszczona [1 łyżeczka] (czubata)
  • sól [1 szczypta]
  • mleko [0.333 szklanki]
  • ziele angielskie [1 szt.]
  • goździki [2 szt.] (2-3 szt)
  • imbir [0.333 łyżeczki]
  • cynamon [0.5 łyżeczki]
  • anyż (przyprawa) [1 szt.]
  • kolendra [1 szczypta]
  • Lukier
  • cukier puder [20 dag]
  • woda [2 łyżki] (gorącej)
  • sok z cytryny [2 łyżeczki]

Przygotowanie:

Link do zdjęcia: http://2.bp.blogspot.com/-VG-BVFz3_dk/Up2UcV11YzI/AAAAAAAACRQ/0GOYpPvLbzk/s640/IMG_1076.JPG


Na małym ogniu podgrzewamy miód z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści. Studzimy mieszając. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, po jednym jaju oraz szczypcie soli. Wyrabiamy gładkie ciasto (można zrobić to mikserem lub szpatułką). Sodę rozpuszczamy w mleku. Gdy masa będzie jednolita wlewamy sodę z mlekiem, wsypujemy przyprawy (wcześniej zmiażdżone w moździerzu) i mieszamy.
Masę piernikową wykładamy do emaliowanego lub kamionkowego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwa tygodnie w chłodne miejsce (można nawet na 3 tygodnie).

Po 2 tygodniach dojrzałe ciasto (będzie zwarte) przekładamy do natłuszczonej podłużnej formy i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 55 minut lub do suchego patyczka.

Składniki lukru ucieramy do pożądanej konsystencji (nie może być zbyt płynna, bo cały lukier nam spłynie z piernika). Gdyby była sucha dodajemy jeszcze odrobinę wody.

Polewamy wystudzony piernik lukrem i dowolnie przystrajamy.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 55 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z makiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem