Świąteczna uczta dla zmysłów czyli przepis na aromatyczny keks

autor: , kategoria: Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2013-12-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczna uczta dla zmysłów czyli przepis na aromatyczny keks
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Świąteczna uczta dla zmysłów czyli przepis na aromatyczny keks

Składniki:

Przygotowanie:

Umieścić rodzynki, żurawinę, wiśnie i skórki w misce i wymieszać z sokiem jabłkowym. Przykryć i pozostawić do wchłonięcia na minimum 1-2 godziny. Następnie dodać pokrojone orzechy i płatki migdałowe, wymieszać.

Przesiać mąkę do miski i wymieszać razem z pozostałymi produktami sypkimi.
W drugiej miseczce połaczyć olej, melasę, miód i piwo i dodać połączone składniki do mąki.

Następnie 2/3 owoców wraz z sokiem oraz roztrzepane jajka dodać do ciasta i dobrze wymieszać wszystkie składniki razem.

Blachę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Do tortownicy wlać ciasto i wstawić do piekarnika o temp. 160 stopni. Piec ok 1,5 godziny do momentu aż wykałaczka włożona w ciasto będzie czysta.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać odrobinę ciepłego mleka i wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać ciasto.

Na patelnię wlać około 3-4 łyżki syropu z pomarańczy, dodać pozostałe owoce i przesmażyć kilka minut do momentu gdy syrop zacznie się delikatnie krystalizować.
Następnie owoce przełożyć na wierzch ciasta.
Ciasto ostawiamy na 1-2 godziny do wystygnięcia.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem