Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie

autor: , kategoria: chleby , dodano: 2013-12-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie

Składniki:

Przygotowanie:

Witam



Hoduję od 4 stycznia 2013 zakwas żytni. Od niedawna chleb wychodzi tak jak było to planowane od początku.

Dla zainteresowanych podam przepis i czekam na fotki co wam wyjdzie ...:)

Do wszystkiego można dodać to co lubicie z ziarenek. w moim chlebku jest :

- siemię lniane

- słonecznik

- suszone śliwki



Mąkę, zakwas, zmielone ziarno, sól - mieszam ze sobą. Wodę delikatnie podgrzewam i mieszam z drożdżami. Całość zagniatam i odstawiam do wyrośnięcia. Trwa to ok 1,5 - 2 godz. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozgniatam i składam "w kopertę". Tak przygotowane układam na blachę i czekam ok 30 min.



Piekę 20 min. w temp. 230 stC i 20 min zmniejszam temp. do 180stC. (z termoobiegiem)



Na zdjęciu widzicie co z tego mi wyszło....Czekam na waszą opinię...





Pozdrawiam

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 130 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • dorohap, 2014-02-13 18:18:23
    dorohap
    Chlebek wygląda pięknie.
    Ja z kolei piekę chleb bez dodatku drożdży, zarówno ten pszenny, jak i pszenno-żytni. Na doraprojects.net/gotuj prezentuję swoje zmagania z hodowlą zakwasu, robieniem zaczynu, jak i pieczeniem chleba. Ja swój chleb piekę 15 min w 210 stopni a potem 45 min w 180 stopni. Czy próbowałaś pieczenia chleba na samym zakwasie bez dodatku drożdży? Dłużej zachowuje świeżość.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem