Lasagne z grzybami

autor: , kategoria: kuchnia włoska , dodano: 2013-12-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lasagne z grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lasagne z grzybami

Składniki:

Przygotowanie:

Płaty makaronu gotujemy przez ok. 3 minuty w dużej ilości osolonego wrzątku. Odsączamy, przelewamy zimną wodą i układamy tak, aby się nie stykały.
Grzyby dokładnie czyścimy. Kroimy na niewielkie kawałki. W rondelku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy grzyby, suszone zioła, delikat , sól i pieprz. Często mieszając, dusimy przez ok. 15 minut.
Sos beszamelowy - 4 łyżki masła rozpuszczamy i dodajemy taką samą ilość mąki. Chwilę razem smażymy, aby powstała jasna zasmażka. Zdejmujemy z ognia, rozprowadzamy z pół litrem mleka, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
Prostokątną formę do zapiekanek smarujemy oliwą. Układamy ściśle płaty makaronu, na nich warstwę grzybów, następnie warstwę beszamelu i posypujemy obficie serem. Postępujemy tak samo z następną warstwą. Na wierzchu powinna znaleźć się jedynie warstwa grzybów, posypana serem (bez sosu beszamelowego). Zapiekać przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Podajemy z sosem czosnkowym lub ostrym chilli.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe