Smaki Trydentu

autor: , kategoria: kuchnia włoska , dodano: 2013-12-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Smaki Trydentu
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Smaki Trydentu

Składniki:

Przygotowanie:

Gotuj nieobrane ziemniaki w dużym garnku wrzącej, osolonej wody przez 30 minut, aż będą miękkie. Odcedź je i odstaw na chwilę, by ostygły na tyle, by móc je trzymać, a następnie obierz. Utłucz je albo włóż do prasy do ziemniaków lub przeciśnij przez sito do miski. Posól rozgniecione ziemniaki, wbij do środka żółtka, a następnie wsypuj po trochu mąkę. Powstanie gładkie, nieco lepkie ciasto. Wyłóż ciasto na dokładnie posypaną mąką deskę, następnie zroluj je rękoma w podłużny kształt przypominający kiełbaskę, o grubości około 1 cm. Pokrój na kawałki o długości około 2 cm. Nadziej każdy kawałek na widelec i delikatnie naciskając kciukiem, zdejmij go z widelca na deskę. Zęby widelca powinny zostawić rowki z jednej strony gnocchi. Zagotuj wodę lub bulion w dużym garnku i wrzuć gnocchi. Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię, następnie gotuj przez kolejnych 50-60 sekund. Przełóż je za pomocą łyżki durszlakowej do dużej miski. Trzymaj je w cieple, póki nie ugotujesz pozostałych gnocchi. Gotuj fasolkę szparagową w garnku osolonej wody, aż będzie miękka, następnie dokładnie odcedź. Zmieszaj pesto i fasolkę szparagową i nałóż ją łyżką do miseczek. Na wierzch połóż gnocchi, skrop odrobiną oliwy z oliwek i przybierz porwanymi liśćmi bazylii.
Podawaj z naczyniem z utartym parmezanem albo posyp od razu gnocchi z sosem.
Obydwa sposoby dają przepyszny rezultat.

Materiał pochodzi z serwisu: www.amo-italia.com

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem