Sprawdzony barszcz czerwony

autor: , kategoria: zupy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2013-12-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sprawdzony barszcz czerwony
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sprawdzony barszcz czerwony

Składniki:

  • buraki [4 szt.] (duże)
  • cebula [1 szt.] (mała)
  • czosnek [2 ząbki]
  • marchew [1 szt.]
  • pietruszka [1 szt.]
  • seler [0.25 szt.] (1/4 :))
  • liście laurowe [2 szt.]
  • ziele angielskie [2 szt.]
  • sól [1 łyżka]
  • cukier [1 łyżeczka]
  • majeranek [1 łyżka]
  • ocet [3 łyżki]
  • woda [2.5 l]
  • kostka rosołowa [1 szt.] (drobiowa)

Przygotowanie:

Wstawiamy na gaz 2,5 litry wody. Obieramy buraki, 3 buraki kroimy w plasterki i wrzucamy do wody, 1 buraka ścieramy na tarce na grubych oczkach i odkładamy na później.
Marchew, pietruszkę i seler kroimy w talarki, cebulę i czosnek kroimy na pół, wszystko razem dorzucamy do wody. Gdy wywar zacznie się gotować dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier i wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez ok. 60 minut. Po tym czasie do powstałego wywaru dolewany 3 łyżki octu i gotujemy jakieś 3-5 minut. Zestawiamy garnek z ognia i dodajemy do całosci startego wcześniej buraka. Odstawiamy do przestygnięcia.
Letni barszczyk przecedzamy przez sitko i ostatecznie doprawiamy do smaku. Mój wyszedł prawie jak z Knorra :)))

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa mleczna

Komentarze

  • optymistka_, 2013-12-29 00:28:49
    optymistka_
    0
    robię podobnie ale zamiast sztucznej kostki na masełku podsmażam cebulkę tak aż na maksa do przyrumienienia
    nie dodaje marchewki bo barszcz na wtedy ładniejszy kolor i nie ma takiego słodkiego posmaku
    i dodaję ze 2 suszone grzybki dla smaku
    buraki też możnaw skórce w całości podpiec w piekarniku ale mówie szczerze że ja nie próbowałam robić ale koleżanka tak robiła i mówiła ze rewelacyjny wychodzi

    przepis podpatrzony w kuchennych rewolucjach jest tak dobry że rodzinka co chwila się barszczu domaga
  • alko1, 2013-12-30 19:47:18
    alko1
    ja własnie lubię ten słodkawy posmak ale z tym masełkiem i cebulką muszę spróbować
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem