Śliwkowy sernik z makiem na korzennym spodzie

autor: , kategoria: serniki , dodano: 2013-12-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śliwkowy sernik z makiem na korzennym spodzie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Śliwkowy sernik z makiem na korzennym spodzie

Składniki:

  • suszone śliwki [8 szt.]
  • jajka [3 szt.]
  • mąka ziemniaczana [1.5 łyżki]
  • cukier puder [100 g]
  • masło [50 g]
  • mak [600 g] (masa makowa z bakaliami)
  • ser twarogowy [560 g] (twaróg sernikowy)
  • śmietana kremówka [110 ml] (36%)
  • powidła [50 g] (śliwkowe)
  • suszone śliwki [12 szt.] (do dekoracji)
  • herbatniki (korzenne z cynamonem, goździkami i imbirem)

Przygotowanie:

Dno tortownicy o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na masę serową wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia, a korzenne ciasteczka mielimy na piasek. Dodajemy do nich płynne masło, dokładnie wyrabiamy. Wylepiamy dno tortownicy równą warstwą mieszanki i odstawiamy na 30 min, do lodówki.

Schłodzony spód smarujemy równą warstwą masy makowej. Śliwki kroimy w paseczki, rozsypujemy na wierzchu maku.

Piekarnik nagrzewamy do 170°C, na jego dnie stawiamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzątkiem – dzięki temu wierzch sernika nie popęka.

Twaróg krótko miksujemy, dodajemy śmietankę, mieszamy przez kilkanaście sekund do połączenia składników. Dodajemy cukier puder i powidła, ponownie mieszamy. Wbijamy do masy po jednym jajku, po każdym miksując. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i krótko mieszamy.

Warstwę serową wlewamy do tortownicy, wyrównujemy łopatką. Całość zakrywamy folią aluminiową tak, by nie dotykała sernika i nie zapadła się do środka formy. Sernik pieczemy ok. 85 min. Po wyłączeniu grzałek trzymamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok. 60 min. Powinien stygnąć stopniowo, przed włożeniem do lodówki (najlepiej na noc) musi osiągnąć temperaturę pokojową. Przed podaniem ostrożnie uwalniamy go z formy przeciągając wzdłuż obręczy ostrym nożem. Dekorujemy suszonymi śliwkami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 140 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik kokosowy na zimno

Komentarze

  • Natu, 2014-01-29 12:52:11
    Natu
    O ja!!!!!!!!!!!!! Jak to smakowicie brzmi. Moje ulubione smaki, śliwki i mak!!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką