Arcysmaczna tarta z malinami

autor: , kategoria: desery owocowe , dodano: 2014-01-01
  • Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! Arcysmaczna tarta z malinami
    Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! Arcysmaczna tarta z malinami

Składniki:

Przygotowanie:

• 250 g mąki (np. pszennej tortowej)
• 150 g masła, schłodzonego (lub 130 g masła i 20 g smalcu lub margaryny)
• szczypta soli
• 3 łyżki cukru
• 1 jajko

Spód: Formę na tartę o średnicy minimum 24 cm (lub większą) posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Rozcierać palcami lub miksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy wykorzystując połowę całej ilości ciasta (jeśli mamy 24 cm formę na tartę) lub 2/3 ilości ciasta (jeśli mamy 26 cm formę). Ciasto ma mieć grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką). Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
Ciasto okryć folią aluminiową i obłożyć kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Krem: W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny, delikatnie dociskając je do kremu

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • austinmoonx3, 2014-01-02 17:34:45
    austinmoonx3
    0
    Przygotowanie takiej tarty jest banalnie proste, pozdrawiam
  • czarnowlosa20, 2014-01-02 21:16:11
    czarnowlosa20
    Mam pytanie. A jakie dokladnie ma byc to mleko skondesowane? i co z reszta ciasta jesli uzywam tylko polowe ciasta? Moge wykorzystac na druga tarte?
    Komentarz
  • viki1988, 2014-01-03 14:02:41
    viki1988
    Czemu ta tarta jest także w kategorii "z drobiu" ?
    Komentarz
  • Lilka81, 2014-01-08 12:52:07
    Lilka81
    Zamiast serka mascrapone polecam budyń waniliowy wymieszany z masłem! Mniej kcal i super smak
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem