Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Kapusta czerwona gotowana

autor: , kategoria: surówki , dodano: 2009-12-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kapusta czerwona gotowana
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kapusta czerwona gotowana

Składniki:

Przygotowanie:

Ja tę surówkę robię na świeżo, więc nie dużą ilość.

Pół czerwonej kapusty dość drobno poszatkować i wrzucić do gara. Posolić, dodać szczyptę cukru, dość sporo pieprzu, podlać trochę wodą, dosypać trochę ziół prowansalskich, przykryć i gotować do miękkości.
/ W czasie gotowania będziemy sprawdzać twardość i kosztować, więc nie trzeba się martwić, że za mało przyprawiliśmy, zawsze można dodać tego czy owego./

Pokroić drobno jedną cebulkę.
Gdy kapusta jest już wystarczająco miękka, dodać do smaku octu winnego i wrzucić pokrojoną cebulę. Przykryć i jeszcze chwilę gotować, żeby ocet przegryzł się z innymi smakami, inaczej będzie dominował. W tym czasie cebulka zmięknie i połączy się z kapustką.

Można zaprawiać mąką, robić zasmażki czy co tam komu na myśl przyjdzie, ja takich praktyk nie stosuję i mój przepis na tym się kończy. :)

Smacznego.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: gołąbki bez zawijania

Komentarze

  • bydgoszczanka, 2009-12-19 15:28:40
    bydgoszczanka
    1
    Taka kapustka świetnie pasuje do pieczonej kaczuszki i do zrazów.
  • kropka75, 2009-12-19 18:24:09
    kropka75
    To musisz wrzucić ten przepis na kaczuszkę, bo jeszcze nie robiłam.
    Komentarz
  • anka_85, 2010-01-28 15:25:00
    anka_85
    0
    ja własnie robię wersje z zasmażką.
    zioła prowansalskie i ocet zdecydowanie mi nie pasują.
  • hania811, 2010-04-09 17:58:32
    hania811
    1
    Ocet zdecydowanie pasuje..szczególnie z czerwonego wina
    Moja ukochana surówka..z tym że na zimno i koniecznie z jabłkiem.
    Taka bez jabłka jest za mało wilgotna i za mało kwaskowa.
    No zupełnie nie taka jak moje podniebienie lubi.
    Ja kocham totalnie zmodyfikowaną..z imbirem, orzechami włoskimi i sosem sojowym.
    Muszę zrobić i przepis wrzucić.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem
  • Mniam: 1
    Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe