Domowa pizza Wanil

autor: , kategoria: pizze , dodano: 2014-01-07
  • Domowa pizza Wanil

Składniki:

  • Sos
  • pomidory [3 ]
  • oregano [1 łyżeczka]
  • bazylia [1 łyżeczka]
  • olej [1 łyżeczka]
  • koncentrat pomidorowy [1 łyżeczka]
  • keczup
  • CIASTO
  • sola [1 łyżeczka]
  • jajka [1 ]
  • drożdże [3 dag]
  • mąka [3 szklanki]
  • mleko [1 szklanka]
  • cukier [1 łyżeczka]
  • Dodatki
  • szynka
  • pieczarki
  • kukurydza
  • ser żółty
  • sól czosnkowa [1 łyżeczka]

Przygotowanie:

SOS:
Pomidory obrac ze skorki, pokroic w osemki, wrzucic do szejkera. Dodac oregano, bazylie, sol czosnkowa, olej, przecier oraz ketchup (do smaku - ja daje na oko). Wszystko razem wymieszac w szejkerze.

CIASTO:
Drozdze rozrobic z cukrem - zostawic do urosniecia ( jesli jest mozliwosc mozna polozyc na cieply grzejnik wtedy szybciej urosna)
Sol, jajko, make, mleko oraz urosniete drozdze wsypac\wlac do miski i wyrobic.

*Szynke pokroic w kwadraciki ok.1cm
*Pieczarki pokroic w plasty, podsmazyc je w garnku z odrobina oleju - nie radzilabym ukladac na pizzy surowych
*Kukurydze odsaczyc z wody
*Ser zolty zetrzec na tarce o grubych oczkach

Na blaszce (jak na placek) rozlozyc przygotowane wczesniej ciasto, na nie wylac i rozprowadzic rownomiernie sos, ulozyc warstwe szynki, na nia pieczarek a na koniec kukurydzy.
Podpiec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni , na koniec posypac zoltym serem i piec jeszcze chwilke do uzyskania odpowiedniego wygladu sera.

Nie podawalam ilosci dodatkow gdyz kazdy dodaje je wedlug wlasnego uznania.

Zycze smacznego! :)
Ps.Zdjecia oczywiscie dodam przy najblizszej mozliwej okazji :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia Gotuje z Polki.pl- Pizza na cieście bezglutenowym

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem