Beef Strogonoff - rozgrzewka na chłodne dni!

autor: , kategoria: zupy, z wołowiny , dodano: 2014-01-10
  • Beef Strogonoff - rozgrzewka na chłodne dni!

Składniki:

Przygotowanie:

płukane i osuszone mięso pokroić w mniejsze paski i podsmażyć na oleju (do uzyskania szarego koloru mięsa).

Bez powstałego, w trakcie obsmażania płynu, przełożyć wołowinę do większego garnka. Zalać wodą - tyle ile chcemy mieć potrawy (ok.2,5 - 3 litrów). Dusić pod przykryciem na średnim ogniu. Ściągnąć sitkiem szumowiny. Gdy mięso lekko zmięknie (po ok.15 minutach) dodać cebulę i pieczarki.

Dusić dalej (ok. 20-25 min). Gdy mięso będzie już miękkie dodać paprykę i przeciśnięty czosnek.

Następnie dodać przecier pomidorowy, doprawić przyprawami i dusić jeszcze z 10-12 minut do miękkości papryk.

Lubię, gdy to danie jest lekko pikantne, dlatego dodaję sporo pieprzu i papryki. Choć nie przepadam za zagęszczaniem potraw mąką, to w tym przypadku stosuję tę metodę, bo Strogonow smakuje mi lepiej, gdy jest bardziej treściwy i lekko gęsty. Przeważnie gotuję go w celach obiadowych i że wówczas stanowi jedno, główne danie to dodaję do niego ugotowaną w innym garnku zacierkę do zup (w ilości ok. 10 dag suchego produktu), aby zapełnił nasze brzuchy na dłużej :)
Mam nadzieję, że skusicie się na mojego pysznego i zimowego Strogonowa, zachęcam do wypróbowania przepisu:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • mmonyka1, 2014-01-10 16:11:23
    mmonyka1
    Poniżej moje zdjęcia do przepisu, niestety nie udało się ich dodać bezpośrednio do postu, bo ciągle wyskakiwał błąd
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem