Obiad w 20 minut - kurczak zawijany w plastrach boczku!

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2014-01-14
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Obiad w 20 minut - kurczak zawijany w plastrach boczku!
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Obiad w 20 minut - kurczak zawijany w plastrach boczku!
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Obiad w 20 minut - kurczak zawijany w plastrach boczku!
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Obiad w 20 minut - kurczak zawijany w plastrach boczku!

Składniki:

Przygotowanie:

Pokrój pierś na mniejsze części, oprósz pieprzem i zawiń każdą z nich w plastrze boczku. Nie polecam używania soli, gdyż boczek sam w sobie jest dość słony. Usmaż zawijańce z każdej strony na lekko złoty kolor - boczek puści tłuszcz, więc dodawanie roślinnego powinno być zbędne.

W międzyczasie rozgrzej łyżkę oleju na patelni, wyłóż mrożone warzywa (takie właśnie miałam). Duś przez 15-20 minut do miękkości. Dopraw do smaku.

Pieczarki pokrój w mniejsze cząstki i usmaż do odparowania puszczonej przez nie wody. Dopraw do smaku.

Sos do mięsa zrób z serka Bielucha połączonego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Dla uzyskania bardziej konkretnego smaku możesz dodać łyżkę majonezu. Sos można przyrządzić wcześniej, pozwoli to na "przegryzienie" się składników, co wzbogaci jego smak.


Wykonanie tej potrawy jest na prawdę ekspresowe i banalne.

Plastry boczku nadają niezwykłej soczystości i kruchości drobiu, a kolorowe warzywa ożywiają i urozmaicają danie. Dodatki wybrałam dość spontanicznie - po prostu miałam je w lodówce :) Zaglądnijcie, więc co Wy macie w swojej i do dzieła :)

    Śr. ocena: 3.25 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Lilka81, 2014-01-15 15:11:58
    Lilka81
    0
    Zamiast boczku lepiej nafaszerować pierś suszonymi pomidorami i fetą a wszystko zwinąć jak zraz - polecam
  • Stokrotek90, 2014-01-15 20:45:31
    Stokrotek90
    1
    Wygląda bardzo ładnie, ALE: w składnikach nie napisałaś nic o boczku, polecam zawijane w boczek kurczaczki upiec zamiast je smażyć i wcześniej wymoczyć w mleku - są bardziej kruche i mniej kaloryczne.
  • mmonyka1, 2014-01-24 16:29:26
    mmonyka1
    Rzeczywiście nie ma w składnikach podanego boczku...dziwne wydawało mi się, że dodawałam. Dzięki za byste oko Macie rację, można ograniczyć kaloryczność, ale wtedy przygotowanie będzie dłuższe (rozgrzanie piekranika, pieczenie). Zależało mi na przygotowaniu bardzo ekspresowego obiadu, stąd ten przepis
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem