Banoffee

autor: , kategoria: ciasta z masą, inne desery , dodano: 2014-01-22
  • Mniam: 15
    Mniam zdjęcie! Banoffee
    Mniam: 15
    Mniam zdjęcie! Banoffee

Składniki:

Przygotowanie:

1. Pokruszenia herbatniki. Ja robię to tłuczkiem, ale możecie też zmielić blenderem.
2. Herbatniki wymieszać z roztopionym masłem. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku i tym wylepiamy spód (formę na dnie wyłóżcie papierem) i boki.
3. Masę kajmakową lub toffi miksujemy z 50 g masła i wylewamy na ciastka.
4. Na to układamy pokrojone grubo banany i skrapiamy je sokiem z cytryny żeby nie zrobiły się ciemne. Chowam do lodówki.
5. Ubijamy śmietanę z cukrem.Wykładamy na schłodzone banany łyżką lub za pomocą szprycy.
6. Posypać kakao i zetrzeć mleczną czekoladę. Schłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny (najlepsze na drugi dzień).

    Śr. ocena: 3.64 / recenzji: 11 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • vacuity, 2014-01-22 20:09:22
    vacuity
    Wygląda świetnie... Na jaką formę taka ilość składników?
    Komentarz
  • milka6263, 2014-01-23 07:47:06
    milka6263
    Ja robię w takiej 22cm jest wyższe i przeprzepyszne
    Komentarz
  • vacuity, 2014-01-23 09:20:14
    vacuity
    No to muszę spróbować
    Komentarz
  • Gomra, 2014-01-23 12:02:45
    Gomra
    oho, coś dla mnie, słodnie i pyszne, ale za to jakie kaloryczne... ale zrobie
    Komentarz
  • bonarka87, 2014-01-24 10:17:49
    bonarka87
    0
    Wyśmienite ciasto!
    wszyscy byli zachwyceni! A jakie proste do zrobienia!
  • Kolorowa Panna, 2014-01-25 19:59:14
    Kolorowa Panna
    0
    Pychota!!! Szukałam właśnie ciacha bez pieczenia, a robiącego wrażenie i się udało Goście zachwyceni
  • czarnazuzia1, 2014-01-25 20:15:22
    czarnazuzia1
    ile to bedzie 0,333 szklanki?
    Komentarz
  • cieszynka89, 2014-01-25 21:49:51
    cieszynka89
    czarnazuzia1, 2014-01-25 20:15:22 czarnazuzia1
    ile to bedzie 0,333 szklanki?
    Komentarz

    0,333 to 1/3 szklanki. To chyba oczywiste
    Komentarz
  • czarnazuzia1, 2014-01-25 22:01:16
    czarnazuzia1
    o rany
    przy takim mrozie szare komorki mi zamarzly;D
    dziekuje za odpowiedz
    Komentarz
  • syrwia81, 2014-01-27 08:19:15
    syrwia81
    1
    To ja będę chyba pierwszą osobą, której ten placek nie podszedł. Zrobiłam w piątek wieczorem, w sobotę wieczorem zaczęłam kroić i co?? Wszystko ze środka się wylało. Cała tortownica pływała w karmelu gdyż cały wypłynął. Nie dało się kroić. W smaku owszem dobry ale konsystencja nie ta. Dodam, że koleżanka też zrobiła i też jej wszystko wypłynęło Ja nie polecam. Daję dwie gwiazdki za smak.
  • dorcia1465, 2014-01-27 10:58:33
    dorcia1465
    0
    Pychotka. Rewelacja
  • nika., 2014-01-27 22:11:18
    nika.
    1
    Zrobiłam dzisiaj to ciasto i niestety wszystko się wylało Smak faktycznie dobry, ale to jedyna pozytywna strona ciasta.

    Również nie polecam
  • milka6263, 2014-01-28 09:18:43
    milka6263
    A może Wasze toffi jest zbyt rzadkie?
    Komentarz
  • syrwia81, 2014-01-28 09:42:55
    syrwia81
    No nie jest rzadkie, łyżką ciężko było wyjąć z puszki a rozsmarowanie samego toffi nie wchodziło w grę. Może babany jakoś wpływają na konsystencję? Albo może po prostu nie odpowiednia ilość masła do niego jest podana? Sama nie wiem?
    Komentarz
  • syrwia81, 2014-01-28 10:36:47
    syrwia81
    Tak czytam inne przepisy na banoffe i nigdzie nie spotykam się z tym, żeby do toffi było dodawane masło, więc może to to jest powodem, że środek wypływa?
    Komentarz
  • milka6263, 2014-01-28 13:40:04
    milka6263
    Masło spaja całe toffi
    Może trzeba dłużej w lodówce trzymać
    Komentarz
  • syrwia81, 2014-01-28 14:56:29
    syrwia81
    W moim wypadku nawet na 3 dzień pływało więc myślę, że to nie to. No cóż już więcej nie szukam powodu Następnym razem zrobię bez masła i zobaczę czy wyjdzie.
    Komentarz
  • chunky_kat, 2014-02-01 13:40:21
    chunky_kat
    0
    Ja robiłam bez masła do masy kajmakowej i też się rozlało niestety. Może należy użyć innej śmietany i dodać śnieżki, jak w 3-bicie?
  • Lilka81, 2014-02-04 13:25:57
    Lilka81
    Wygląda obłędnie - muszę spróbować!
    Komentarz
  • PandorasLips, 2014-02-04 20:44:59
    PandorasLips
    0
    cudo! wspaniały smak
  • pozytywka147, 2014-02-14 21:46:18
    pozytywka147
    0
    Za pierwszym razem deser także mi się "rozlał", a za drugim razem nie dodałam masła do masy kajmakowej tylko prosto z puszki dałam na przygotowane herbatniki( wg przepisu). Do śmietanki dodałam zmiksowany z cukrem waniliowym serek mascarpone.Normalnie miód w gębie. Deser wyszedł idealny i nic sie nie rozlało. Wspaniały przepis, będę go często robić.
  • pozytywka147, 2014-02-14 21:48:18
    pozytywka147
    A śmietankę kremówkę ubiłam z 2 op śmietan-fixu.
    Komentarz
  • mow_mi_zu, 2014-02-18 12:55:39
    mow_mi_zu
    0
    Zrobiłam wszystko według przepisu. W smaku deser wyszedł pyszny, chociaż jak dla mnie trochę za słodki. Ma to też swoje plusy - nie da się zjeść dużej porcji za jednym podejściem, więc trzymałam go w lodówce 3 dni . Muszę odjąć jedną gwiazdkę za aspekt wizualny. Niestety, banoffee nieestetycznie się rozlewa
  • o_Khaleesi_o, 2014-12-14 20:29:10
    o_Khaleesi_o
    0
    Ciasto się rozlało, nie tylko masa ale też i część ze śmietaną
  • Annulka21, 2015-12-01 13:28:00
    Annulka21
    0
    U mnie to samo co u Khaleesi... Ale nawet takie rozlane jest pyszne :P
  • kaputeek, 2015-12-16 16:46:22
    kaputeek
    Mi niestety też wszystko ze środka wypłynęło
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem