Bezy - kruche z zewnątrz i lekko ciągnące w środku

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2014-01-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bezy - kruche z zewnątrz i lekko ciągnące w środku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bezy - kruche z zewnątrz i lekko ciągnące w środku

Składniki:

  • białko z jajka [4 szt.]
  • sól [1 szczypta]
  • cukier [220 g] (drobny)
  • sok z cytryny [1 łyżeczka]

Przygotowanie:

Płaską blaszkę do ciasteczek włożyć matą teflonową lub papierem do pieczenia.

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca masa.

Masę bezową wyłożyć łyżką na blachę, formując bezy. Zostawcie duże odstępy, bo bezy sporo rosną ;)

Piec z termoobiegiem w 150 stopniach przez jakieś 40-50 minut.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: pascha wielkanocna

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem