Dorsz z granatem :)
Składniki:
- dorsz [5 ] (filety)
Przygotowanie:
GRANATOWY DORSZ
5 sztuk filety z dorsza (świeże)
1/2 owocu granatu
sok z połowy limonki lub cytryny
1 mała papryczka chili
2 łyżki oliwy
sól morska(jeśli nie ma, zwykła) i pieprz świeżo mielony wg.uznania
1 łyżka oleju (do wysmarowania naczynia)
dodatkowo:
wykałaczki,naczynie żaroodporne,folia aluminiowa
Granata kroimy na pół i wyjmujemy wszystkie ziarenka do miseczki. Dodajemy drobno pokrojona papryczke chili,sok wyciśniety z limonki i oliwę. Mieszamy.
Umyte i osuszone filety przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy zawijamy w rulonik i spinamy wykałaczką.
Cieniutko smarujemy naczynie żaroodporne olejem i układamy w nim nasze ruloniki z dorsza pionowo (otworem do góry).
W środek każdego rulonika wkładamy ok.1-2 łyżki wcześniej przygotowanego sosu z granatu.
Przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w 180*C ok. 25 minut.
SMACZNEGO!
Polecany film:
Filetowanie ryb
Komentarze