Kluski śląskie - przepis podstawowy

autor: , kategoria: kluski , dodano: 2014-02-18
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kluski śląskie - przepis podstawowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kluski śląskie - przepis podstawowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kluski śląskie - przepis podstawowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kluski śląskie - przepis podstawowy
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kluski śląskie - przepis podstawowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kluski śląskie - przepis podstawowy

Składniki:

Przygotowanie:

Domowy smak :) kluski śląskie.
Przepis podstawowy - polecam tym którzy beda robić je po raz pierwszy.

Ugotować ziemniaki, odcedzić.
Jeszcze ciepłe przeciskamy 2-3 krotnie przez praskę. Ważne by były jednolite, i nie miały grudek.
Całość przekładamy na miskę. Następnie wykonujemy czynność którą dla ułatwienia zilustrowałam (rysunek):
jedną część 1/4 ziemniaków wyciągamy na pozostałe, a w to miejsce wkładamy mąkę i 2 jaja.

Teraz wyrabiamy ciasto. Wygniatamy do momentu kiedy masa staje się jednolita, i gładka.
Następnym krokiem jest kulanie ciasta tak aby powstał wałek. Ciasto można podsypać mąką pszenną, wtedy nie bedzie się lepić.
Wałek powinien być szerokosci około 3cm (powstaną kluski typowej wielkości). Nożem (także posypanym mąką) odcinać równe kawałeczki.
Następnie formowac z nich kulki. Kulki lekko spłaszczyć, i z jednej strony robić wgłębienie np. trzonkiem moża, można tez uzyć po prostu palca :)

Zagotować wodę w rondlu, osolić.
Kluski wrzucać partiami na wrzącą wodę. Po wypłynięciu klusek na wierzch gotować około 30-60 sekund. Jeżeli nie jesteś pewna co do tego, czy są juz gotowe - wyciągnij jednego, przetnij i sprawdź czy w środku ciasto równierz jest już ugotowane.
Jednak trzeba uważać, kluski mozna bardzo łatwo rozgotować.

Wyjmować łyżką cedzawkową.



Kluski śląskie mozna przechowywać przez 24 godziny w lodówce. Mozna je takze zamrażać.

Porady:
Tak przygotowane kluski są dość sprężyste i delikatnie szkliste. Tak naprawdę jezeli dodajemy mąkę ziemniaczaną kluski nie wymagają już jaj. Jednak kluski sa wtedy dużo twardsze, bardziej zbite i sprężystsze.
Jeżeli chcemy by były jeszcze delikatniejsze, możemy połączyć mąkę ziemniaczana z pszenną. Proporcja pół na pół. Jednak wtedy TRZEBA dodać jajka, ponieważ mąka pszenna nie łączy się tak dobrze z ziemniakami jak mąka ziemniaczana.


Jeżeli do wody dodamy łyżkę tłuszczu np. masła, kluski nie będą się do siebie lepieć. Podobnie jak np. kiedy gotujemy makaron.



    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • aanneett, 2014-02-21 06:11:45
    aanneett
    2
    Wszystkie etapy bardzo dobrze opisane.
    Świetny poradnik dla kogoś kto zaczyna gotować

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem