GULASZ Z KURCZAKA PO WĘGIERSKU

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2014-02-19
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! GULASZ Z KURCZAKA PO WĘGIERSKU
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! GULASZ Z KURCZAKA PO WĘGIERSKU

Składniki:

Przygotowanie:

Krok 1.
Porcje mięsa kroimy na niewielkie kawałki, oprószamy solą i pieprzem, paprykami, odstawiamy w chłodne miejsce.

Krok 2.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy pokrojona w półplasterki cebulę, gdy się zeszkli, przekładamy do rondla.

Krok 3.
Na patelni uzupełniamy tłuszcz i, na bardzo gorącym, smażymy kawałki mięsa. Gdy zrumienią się ze wszystkich stron, przekładamy do rondla z cebulą, podlewamy dwiema szklankami wody i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Krok 4.
Do miękkiego mięsa dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory lub rozprowadzony w łyżce wody koncentrat, keczup, całość zagotowujemy, gdy trzeba doprawiamy do smaku i trzymamy pod przykryciem na małym ogniu nie dłużej niż 5 minut.
Sos, gdy trzeba, zaciągamy łyżeczką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody.

Gulasz podajemy z kluseczkami lub grubym makaronem.
Amatorzy mniej pikantnych potraw mogą rozprowadzić sos niewielką ilością słodkiej śmietany.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Lilka81, 2014-02-20 12:37:22
    Lilka81
    0
    Lekkie, syte.. fajne danie. Dzisiaj chyba zrobie Dzieki.
  • studentkaAM, 2014-06-05 20:40:47
    studentkaAM
    1
    Danie przepyszne! Pomijając te kluski, które tutaj w ogóle nie pasują w moim odczuciu Podałąbym tego kurczaka z ryżem lub co najwyżej makaronem. Bo sam sos - bajka! Godny wypróbowania.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe