Pieczone jabłka z sosem angielskim - aromat i smak grzechu wart!

autor: , kategoria: desery owocowe , dodano: 2014-03-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone jabłka z sosem angielskim - aromat i smak grzechu wart!
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone jabłka z sosem angielskim - aromat i smak grzechu wart!
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone jabłka z sosem angielskim - aromat i smak grzechu wart!
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone jabłka z sosem angielskim - aromat i smak grzechu wart!
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pieczone jabłka z sosem angielskim - aromat i smak grzechu wart!
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pieczone jabłka z sosem angielskim - aromat i smak grzechu wart!
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone jabłka z sosem angielskim - aromat i smak grzechu wart!
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone jabłka z sosem angielskim - aromat i smak grzechu wart!
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone jabłka z sosem angielskim - aromat i smak grzechu wart!
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone jabłka z sosem angielskim - aromat i smak grzechu wart!

Składniki:

Przygotowanie:

SOS ANGIELSKI (CUSTARD):
Przekrój laskę wanilii wzdłuż (nie do końca) i za pomocą noża, zeskrob czarne nasionka. Dodaj je do garnka z mlekiem i śmietanką. Wydrążoną laskę, także wrzuć do środka. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, aż się zagotuje - pilnuj, aby nie wykipiało!

W miseczce za pomocą miksera utrzyj żółtka z cukrem na jednolitą, gęstą masę.

Po zagotowaniu śmietanki z mlekiem i wanilią, odstaw garnek do przestudzenia. Laskę wanilii wyciągnij, zostaw do osuszenia, włóż do słoika z 300 g cukru - otrzymasz naturalny cukier waniliowy:)

Gdy płyn przestygnie, wlewaj go cienkim strumieniem do żółtek ciągle mieszając mikserem lub trzepaczką.

Całość przelej ponownie do garnka i podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając. Płyn nie może się zagotować, ponieważ wówczas otrzymasz jajecznicę:)

Podgrzewaj i mieszaj, tak długo aż sos zamieni się w półgęstą masę.

Możesz delikatnie zwiększać ogień, aby przyspieszyć proces, lecz gdy zauważysz, że mieszanina zaczyna zbyt mocno parować, zmniejsz go ponownie.

TRIK: sos jest gotowy, kiedy naniesiemy go na łyżkę i przejedziemy palcem przez środek, a brzegi nie zleją się ze sobą :)

JABŁKA PIECZONE Z CYNAMONEM:
Jabłka pieczone można zrobić w piekarniku, jednak proces ten jest znacznie dłuższy od tych przygotowanych w mikrofalówce, a efekt taki sam.

Ja moje jabłka umyłam, odkroiłam "kapelusz", wydrążyłam gniazdo nasienne, tworząc coś w rodzaju miseczki.

Do niej nasypałam 1 łyżeczkę cukru, 1 szczyptę cynamonu, a do odciętego "kapelusza" wbiłam (od spodu) 1 goździk, dla nadania dodatkowego aromatu.

Jabłka powędrowały do zamykanego naczynia żaroodpornego i na najsilniejszą moc do mikrofalówki na 3,5 minuty.

Po tym czasie owoce były miękkie, pachnące i bardzo gorrrące:) Także odstawcie je na jakiś czas, bo jedzenie takich wrzących będzie mało przyjemne:)

Jabłka polałam ciepłym sosem angielskim i moja deserowa uczta była gotowa:)

Na samo jej wspomnienie "cieknie mi ślinka", więc jeśli lubicie jabłka i wanilię koniecznie spróbujcie.

Całość zajęła mi ok. 25 minut.

Sos, pomimo tego, że wykonanie może wydawać się skomplikowane, jest zupełnie banalny i już po pierwszym razie wiadomo o co chodzi.

SMACZNEGO!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem