"Malinowa Pychota", czyli ciasto z kremem malinowym idealne na wyjątkowe okazje!

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2014-03-10
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie!
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie!
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie!
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie!
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie!
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie!
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie!
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie!
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie!
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie!

Składniki:

Przygotowanie:

Upiecz domowy biszkopt wg swojego przepisu.

KREM MALINOWY:

Całą śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder.

Maliny rozmroź na sitku, oddzielony sok odlej do szklanki.

Owoce zmiksuj z sokiem z cytryny i łyżką cukru pudru.

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącego soku z malin (jeśli masz go za mało dolej do niego wodę). Gdy żelatyna przestygnie, dodaj ją do zmiksowanych malin.
Do chłodnego miksu dodaj bitą śmietanę.

Ostudzony biszkopt przekrój na trzy części (wzdłuż). Jeśli nie wyrósł za wysoki, wystarczy na pół.

Wyłóż warstwę kremu na pierwszy płat biszkoptu, przykryj i dociśnij drugim płatem. Nałóż kolejną warstwę kremu i przykryj trzecim płatem - jeśli go nie masz, wykorzystaj zwykłe, okrągłe biszkopty (ułóż jeden obok drugiego).

Resztę kremu który został, wyłóż na wierzch i boki ciasta, rozsmaruj równomiernie. Boki ciasta obłóż podłużnymi biszkoptami - moje przepołowiłam, bo były za wysokie.
Gotowe ciasto obwiąż wstążką, zawiąż kokardę.

Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, aby krem stężał. Przed podaniem zetrzyj na wierch trochę gorzkiej czekolady.

Podaj na stół udekorowane wstążką, przed krojeniem oczywiście należy ją ściągnąć :)

Smacznego:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem