coxinha

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2014-03-10
  • coxinha

Składniki:

Przygotowanie:

Dość czasochłonny, ale pyszny przepis na brazylijskie kotleciki.
Do garnka (najlepiej ciśnieniowego) włożyć kurczaka, cebulę, czosnek, bulion, sól, pieprz i masło. Wlać ok. 4 szklanki wody, gotować aż kurczak będzie miękki. Z bulionu należy wyjąć piersi kurczaka i drobno je pokroić (do farszu możesz dodać natkę lub szczypiorek). Odmieryćz i zagotować 3 szklanki bulionu, w którym gotował się kurczak. Wsypać mąkę, energicznie mieszając gotować około minuty, aż powstanie ciasto. Następnie wyjąć z garnka, a gdy trochę przestygnie, dodać dwa żółtka i zagniatać tak długo, aż nie będzie grudek (około 10 minut). Następnie rozwałkuj ciasto do grubości 1/2 cm i powycinać kółeczka (np. szklanką). Na każdym ułóżyć trochęserka Bielucha i porcję farszu z kurczaka. Brzegi kółeczek należy sklejać mocno ponad farszem, formując je tak aby przypominały udka kurczaka. Nastęnie panierować w roztrzepanym białku, a potem w tartej bułce. Kotleciki należy smażyć ok 8 minut w głębokim tłuszczu, co jakiś czas odwracając.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe