Bułeczki śniadaniowe

autor: , kategoria: bułki i rogaliki , dodano: 2014-03-12
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Bułeczki śniadaniowe
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Bułeczki śniadaniowe

Składniki:

Przygotowanie:

Przesiej większość mąki do miski (zostaw kilka łyżek do podsypania), dodaj drożdże i cukier, przemieszaj (oczywiście można zrobić najpierw rozczyn ze świeżych: 25 gram drożdży+2 łyżki mąki+50ml mleka+łyżeczka cukru). Wbij jajko i dodaj żółtko. Wlej letnią wodę i mleko, dodaj sól i wyrabiaj do uzyskania w miarę elastycznego ciasta, na koniec dodaj rozpuszczone przestudzone masło i olej. Wyrabiaj i w razie gdyby mocno się kleiło podsyp mąką (bardzo ostrożnie, gdyż im mniej mąki, tym bułeczki delikatniejsze). Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia, ma podwoić objętość, około 1-1,5h (ciasto można przygotować wieczorem i wstawić szczelnie przykryte do lodówki, rano będzie gotowe do formowania bułeczek na śniadanie). Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwile i dzielimy na bułeczki. Tu wszystko zależy od naszej fantazji: rogale (ciasto wałkujemy w trójkąty i zwijamy od szerszej strony), chałki (pleciemy warkocze), precle, świderki, bułeczki. Odstawiamy do napuszenia, smarujemy białkiem, posypujemy kruszonką, makiem lub innymi ziarnami: sezam, słonecznik itp. Wstawiamy do zimnego (!) piekarnika na 20-30 min na 180 stopni, góra-dół.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe