"Sznycle" ze starych ziemniaków

autor: , kategoria: placki , dodano: 2014-03-16
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie!
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie!

Składniki:

  • ziemniaki [1.5 kg] (najlepsze stare z lodówki)
  • jogurt grecki [150 g] (można zastąpic naturalnym gęstym)
  • jajka [1 szt.]
  • mąka [1 szklanka]
  • bułka tarta [1 szklanka]
  • olej [1 szklanka]
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz [1 szczypta]

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy i odstawiamy do dobrego wystygnięcia, najlepiej na noc do lodówki (jeśli będą zbyt ciepłe ciasto będzie się lepic).
Zgniatami je dobrze ugniataczką lub mielimy. Dodajemy jogurt naturalny, jajko, mieszamy. W międzyczasie sypiemy mąkę do momentu, gdy ciasto będzie dośc zbite, by uformowac kotlet. Dodajemy sól i pieprz, dobrze mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Masę ziemniaczaną formujemy w płaskie kotlety i obtaczamy w bułce tartej (masa może się lepic, więc ja przenoszę masę bezpośrednio łyżką na bułkę, obsypuję z góry i dopiero biorę w rękę) i smażymy do zarumienienia. Do kładzenia sznycli na patelnię i smażenia pomocna będzie łopatka kuchenna, gdyż ciasto jest delikatne.
Uwaga: Najlepiej robic kotlety większe i cieńsze, na kształt kotleta schabowego, gdyż wtedy wszystko w środku się ładnie dopiecze. Polecam w bułce formowac je jak mielone, a na paletni spłaszczyc łopatką.

Zdjęcie nie jest mojego autorstwa, ale robię identyczne. Świetnie smakują jako dodatek do obiadu zamiast standardowych ziemniaków z sosem, najlepiej myśliwskim lub pieczarkowym bądź grzybowym. Jest to dobry sposób wykorzystania ziemniaków pozostałych z tygodnia. Nada się też na przyjęcia oraz kolacje dla łasuchów.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Racuchy z jabłkami FB

Komentarze

  • zdabro, 2014-03-18 11:09:35
    zdabro
    W domu robie w bardzo podobny sposób , ale nie w formie sznycli , a w formie paluchów.

    Najlepsze takie właśnie starsze ziemniaki ... albo odsmażane z cebulka na drugie dzień
    Komentarz
  • Misseczka, 2014-03-21 00:06:41
    Misseczka
    Wolę zrobić takie kotlety, bo na dużą rodzinę i dużą ilość ziemniaków szybciej wyjdzie niż paluchy

    Ale w Twojej formie bardzo dobrze grałoby jako przekąska do keczupu.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką