Wielkanocny Zajączek

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy , dodano: 2014-04-06
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny Zajączek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny Zajączek

Składniki:

Przygotowanie:

1. Mleko podgrzej i odstaw z ognia zanim zacznie się gotować. Dodaj masło i poczekaj aż się rozpuści.

2. Wymieszaj razem 2 szklanki mąki, cukier i sól. Dodaj 2 jajka.Wymieszaj.

3. Pokrusz drożdże i dodaj je do mleka. Tak przygotowaną mieszankę mleka, drożdży i masła dodaj do suchych składników. Zagnieć ciasto. Dodaj pozostałe 1,5 szklanki mąki. Ciasto odstaw na 10-20 minut.

4. Z podanej ilości składników zrobisz dwa średniej wielkości króliczki. Ciasto podziel na dwie równe części (każda na jednego króliczka). Uformuj króliki. W każdy włóż jajo (moga być surowe). Posmaruj roztrzepanym jajkiem.

5. Piec w temperaturze 220°C przez ok.15 minut.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem