Zupa pomidorowa

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, zupy , dodano: 2014-04-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pomidorowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pomidorowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pomidorowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pomidorowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pomidorowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pomidorowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pomidorowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pomidorowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pomidorowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pomidorowa

Składniki:

  • skrzydełka kurczaka [5 szt.] (lub dwa udka lub porcje rosołową )
  • cebula [1 szt.]
  • czosnek [2 ząbki]
  • por [1 szt.]
  • marchew [2 szt.]
  • seler [1 szt.]
  • pieprz [3 szt.] (ziarenka)
  • ziele angielskie [3 szt.] (ziarenka)
  • liście laurowe [2 szt.]
  • koncentrat pomidorowy [200 g]
  • śmietana kremówka [100 g]
  • śmietana kwaśna [1 łyżeczka]
  • sól
  • pieprz
  • makaron
  • przyprawa warzywna (np vegeta)
  • woda [2 l] (zimna)

Przygotowanie:

Do średniej wielkości garnka wlewamy dwa litry zimnej wody, wrzucamy umyte wcześniej skrzydełka. Warzywa obieramy i myjemy, wrzucamy do garnka wraz z ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego oraz liśćmi laurowymi. Dodajemy jedną łyżkę wegety. Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z garnka por, cebulę, 2 ząbki czosnku. Jak się uda, wyławiamy także ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wlewamy do gotującego się wywaru koncentratu pomidorowego i śmietanę kremówkę. Wszystko gotujemy jeszcze przez 15 minut. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą lub wegetą. Łyżeczkę kwaśnej śmietany dodajemy, kiedy makaron z zupą już będą w talerzu lub w miseczce.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut.

- przed rozpoczęciem zupy możemy do małego garnka wrzucić skrzydełka i gotować przez 5 minut, opłukać pod zimną wodą, ponownie wrzucić do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Robię tak, bo w trakcie gotowania zupy nie muszę zbierać niepotrzebnej piany a w zupie nie czuć smaku gotowanego mięsa :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Jak przygotować flaki? Zobacz krok po kroku!

Komentarze

  • nusia114, 2014-09-14 19:43:46
    nusia114
    Dzisiaj gotowałam, zupa wyszła pyszna!

    Pominęłam tylko czosnek, bo akurat nie miałam oraz vegetę, jako że u mnie w domu nigdy się jej nie używało, dałam za to kostkę warzywną.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką