Warstwowe bułeczki czosnkowe - przekąska idealna

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, bułki i rogaliki , dodano: 2014-04-17
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Warstwowe bułeczki czosnkowe - przekąska idealna
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Warstwowe bułeczki czosnkowe - przekąska idealna
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Warstwowe bułeczki czosnkowe - przekąska idealna
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Warstwowe bułeczki czosnkowe - przekąska idealna

Składniki:

Przygotowanie:

MASŁO CZOSNKOWE:
- 40 g miękkiego masła
- 4-5 ząbki czosnku
-sól i pieprz
Połącz składniki.


BUŁECZKI:
Drożdże rozmieszaj w 30 ml ciepłego mleka i 1 łyżeczce cukru.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj masło, sól, jajko i zaczyn drożdżowy.

W trakcie wyrabiania dolewaj mleko, jeśli konsystencja jest za rzadka podsyp mąką, jeśli zbyt sucha - dodaj więcej mleka.

Ciasto ma mieć gładką, sprężystą i zwartą konsystencję. Uformuj kulę, zostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.1-1,5 h).

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na blacie podsypanym mąką, na placek grubości ok. pół cm. Potnij ciasto na długie pasy szerokości ok. 5 cm. Każdy pas posmaruj cienką warstwą masełka czosnkowego, nałóż ulubione dodatki - ja użyłam sera żółtego i kukurydzy.

Wybierz dwa najdłuższe pasy, na pierwszy zacznij nakładać warstwami kolejne, masełkiem do góry. Drugi najdłuższy nałóż jako ostatni, masełkiem do dołu. Potnij "konstrukcję" na mniejsze kawałki, zaczynając od przekrojenia na pół, później kolejne części znów na pół, itd.

Przełóż bułeczki do foremki na muffinki wysmarowanej oliwą, bądź na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 st. C, piecz przez ok. 15 min. Wyciągnij, gdy będą lekko złote i mięciutkie, ponieważ im dłużej w piekarniku, tym bardziej suche.

Podawaj ciepłe z pozostałym masełkiem czosnkowym do posmarowania. Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • kate_w, 2014-12-03 11:06:35
    kate_w
    Przepis wygląda apetycznie, ale to strasznie dużo roboty!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe