Rwana wieprzowina z ciabattą i Coleslawem!

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia angielska / irlandzka , dodano: 2014-04-17
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Rwana wieprzowina z ciabattą i Coleslawem!
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Rwana wieprzowina z ciabattą i Coleslawem!
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rwana wieprzowina z ciabattą i Coleslawem!
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rwana wieprzowina z ciabattą i Coleslawem!

Składniki:

Przygotowanie:


RWANA WIEPRZOWINA

Pół cebuli pokrój w talarki, przełóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanki.

Mięso opłucz i osusz. Natrzyj dokładnie ze wszystkich stron ulubionymi przyprawami, np. słodką, ostrą papryką, tymiankiem, rozmarynem, mieszanką ziół do mięsa (np. grillowanego), kurkumą, solą, pieprzem. Wrzuć kilka listków laurowych. Przełóż na cebulę do naczynia.

Jeśli przygotowujesz mięso wcześniej, odstaw je teraz do lodówki na parę godzin lub całą noc. Ja nie miałam tyle czasu i mięso od razu włożyłam do piekarnika. Przed włożeniem do pieca, podlej mięso 150 ml wody, przykryj naczynie.

Istotny jest sposób pieczenia.

Łopatkę należy piec długo, w niskiej temperaturze - najlepiej ok. 3-4 godziny w 130 st. C. Ja, ze względu na niewystarczająca ilość czasu, piekłam moje mięso w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, przez 2,5 h w temperaturze 150 st. C, z termoobiegiem.

Mięso po tym czasie było miękkie, bardzo soczyste i równie smaczne. Wybierzcie zatem Wasz sposób.

Po upieczeniu i przestygnięciu należy rwać wieprzowinę, czyli rozdzielać jej włókna na mniejsze kawałki, przy pomocy dwóch widelców lub dłoni. Porwane mięso włożyłam z powrotem do sosu uzyskanego w trakcie pieczenia, aby było jeszcze bardziej soczyste.

KARMELIZOWANA CEBULA W CZERWONYM WINIE

Drugą połowę cebuli poszatkuj w piórka i przesmaż na patelni, aż zmięknie. Dodaj łyżeczkę cukru i 50 ml czerwonego wina (opcjonalnie) i duś do momentu odparowania płynu.

SURÓWKA COLESLAW

Na tarce o grubych oczkach zetrzyj pół główki kapusty białej i jedną marchew.

Przygotuj sos - połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj: majonez, musztardę, śmietanę, ocet, cukier, sól i pieprz (przybliżone proporcje powyżej). Skosztuj i w razie potrzeby dodaj więcej brakującego składnika. Sos wlej do warzyw, dokładnie wymieszaj surówkę.

W piekarniku lekko podpiecz przekrojone wzdłuż ciabatty.

Nałóż słuszną porcję wieprzowiny, Coleslawa i karmelizowanej cebuli, złóż kanapkę i... smacznego! :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 150 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem