Spaghetti carbonara

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2014-04-25
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Spaghetti carbonara

Składniki:

Przygotowanie:

Spaghetti carbonara to danie typowo włoskie. Przyrządzenie zajmuje około 45 minut, a z przepisu wychodzi około 6 porcji :)

Wędzony boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej wcześniej patelni. Kiedy boczek jest już dość podsmażony, przekładamy go do innego naczynia, a na wytopiony tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Wlewamy 100 ml białego, wytrawnego wina i smażymy 5 minut. Do małej, osobnej miski wlewamy 125 ml śmietany kremówki, dodajemy 3 żółtka oraz 2 łyżki potartego,żółtego sera. Całość mieszamy. Pozostałą resztę śmietany kremówki wlewamy na patelnię do smażącej się już cebuli i czosnku. Po chwili dodajemy wcześniej usmażony boczek, garść posiekanej bazylii i wlewamy miksturę z żółtkami i serem żółtym. Przyprawiamy pieprzem.

- sos możemy doprawić też solą, ale wędzony boczek jest dość słony dlatego ja dodaje samego pieprzu.

Makaron gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy do przegotowanego sosu. Wszystkie składniki mieszamy.

Zapraszam również na kuchniamajki.blogspot.com

    Śr. ocena: 3.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Beata_Batumi, 2014-05-05 12:22:17
    Beata_Batumi
    1
    Ja robię inaczej- bez wina, zamiast bazyli - pietruszka, dużo więcej sera, razem z cebulą smażę boczek, nie daję czosnku... Poza tym w typowo włoskiej carbonarze nie ma śmietany, smietana to polski akcent do tego dania, ale prawdą jest że ze śmietaną smaczniejsza.
  • summer_overture, 2014-05-08 11:23:36
    summer_overture
    ja również daję pietruszkę, idealnie wkomponowuje się w to danie, nie daję cebuli, lecz sporo czosnku i oczywiście bez śmietany a jajka dodaję do gorącego makaronu, ale na wyłączonym gazie, w przeciwnym wypadku to jest makaron z jajecznicą a nie carbonara.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem