Wafle

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2009-12-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wafle
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wafle

Składniki:

Przygotowanie:

Cukier i mleko gotować 2-3 godz. Smarować i przekładać

    Śr. ocena: 3.15 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • gabka9, 2009-12-22 12:13:32
    gabka9
    6
    Jakie mleko? Takie zwykłe? To się nie przypali? Bardzo ogólny przepis. Nie wiedziałabym jak się za to zabrać.
  • asiulaaa20, 2009-12-22 12:18:55
    asiulaaa20
    -2
    pyyyszne są!!!
  • zuzaneczka, 2009-12-30 22:50:27
    zuzaneczka
    1
    brzmi prosto ale ... mam wiele wątpliwości co do tego przepisu i nie zaryzykuję
  • alkamor, 2009-12-31 11:14:57
    alkamor
    No niestety w takiej formie mam przepis...więc jak miałam go inaczej sformuować...Mleko jest zwykłe...ja nie mieszam i NIC się nie przypala...a przełożyć chyba każdy umie
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-02 12:38:34
    kropka75
    2
    Przepis trochę mało dokładny (mleko chude, tłuste, krowie, kondensowane - jest wiele opcji) ale z tym zabraniem się za niego to lekka przesada. Nie wpadłabym na to, że można nie wiedzieć jak gotować mleko z cukrem. Całe życie się człowiek uczy, jak widać.

    Parę zdań więcej w przepisie i byłoby super.
    A mleczne nadzienie do wafli jest bombowe. Do tej pory jadłam tylko z mleka kondensowanego. Nie wymaga tyle gotowania.
  • Rodzynka1989, 2010-01-03 15:01:49
    Rodzynka1989
    1
    Jakoś mnie nie przekonują. Wydaje mi się, że mogą być nieco za słodkie. Ten cukier mnie przeraził.
    Dzisiaj zajadałam się waflami, ale z masą galaretkową. I były lekko kwaskowe-jak dla mnie to dopiero bomba.
  • pysiamn, 2010-01-03 19:33:17
    pysiamn
    2
    Szokująco skromny przepis ????
    Jak wyżej dostrzegli poprzednicy mleko jakie ???
    Rozumiem że po 2 godzinach cukier skarmelizuje się w tym mleku ???
    Ale czy te wafle nie są za mdłe.... :?
  • Ashira, 2010-01-03 19:42:07
    Ashira
    0
    ale ja nie rozumiem tej nagonki...
    mleko to mleko, w innych przepisach jak jest napisane mleko nikt się nie czepia. większość ludzi używa 2% i pewnie takie choć ja bym użyła 3,2%.
    i co więcej? zagotować i przełożyć, prosta sprawa to eseju się nie napisze.
    ja uwielbiam z masą kajmakową wafle (domyślam się, że taka masa wyjdzie) chociaż wg mnie za dużo roboty. pilnować mleka (bo zapewne lubi się przypalać), mieszać...
    ja wolę kupić w puszce
  • prowokatorka, 2010-01-03 20:03:55
    prowokatorka
    0
    Dokładnie ,wyjdzie masa kajmakowa.Pyszna zresztą.Roboty jest trochę ,ale wypróbuję ,bo córka mi pomoże i będziemy we dwie mieszać w garnku.Ale oprócz tego to skropię wafle ponczem kawowym aby złamać słodki smak deseru.Dzięki za przepis.
  • alkamor, 2010-01-06 10:24:50
    alkamor
    Ashira ma rację z tym mlekiem.To tak jak z budyniem...czy ktoś ma pytanie jakie mleko...nie!!mleko...norm alne...wszędzie jest tak, że mleko powinno mieć przynjamniej te 1,5-2% ale może mieć więcej...A gdyby miało byś skondesowane to bym napisała. CO do słodkości wafli to każdy ma inny gust
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-01-06 13:34:41
    zuzaneczka
    kropko ja mam wątpliwości bo czy np.mam stać przy tym mleku te 2 czy 3 godziny i ciągle mieszać?
    i jest różnica miedzy 2 a 3 godzinami - kiedy będę wiedzieć czy to już? do jakiej konsystencji dążyć?
    Komentarz
  • alkamor, 2010-01-10 10:43:54
    alkamor
    zuzaneczka - wiem, że to różnica jednak ciężko napisać konkretnie bo zależy na jaki kto płomień wstawi....konsystencja musi być leciutko gęsta jednak z drugiej strony dość płynna...ehh ciężko to opisać.Po prostu nie może być zbyt rzadka bo wszystko wypłynie ale nie może być też za gęsta po później wafle będą suche
    Komentarz
  • madmuazelle, 2010-02-03 17:27:01
    madmuazelle
    1
    O i kolelny smak dzieciństwa,z bratem mase waflową/wafle robiłam.Z tym,że kakaowe.
    Ja mam tez przepis na mase,z tym że używam mleka w proszku. Moge dodać.
  • skarbiatko, 2010-02-03 17:32:15
    skarbiatko
    1
    Przepis prosty dla kogoś kto jest dobrze zorientowany i /lub np robił kiedyś krówki .Podejrzewam,ze ma wyjść masa podobna do krówkowej właśnie.
    Ja bym dodała,że mleko powinno być dosyć tłuste bo nad takim 2% możemy rzeczywiście stać i stać.... Dodałam bym też informację że trzeba tego mleko pilnować i ciągle mieszać...aczkolwiek wafelki pyszne.
  • alkamor, 2010-02-04 11:45:03
    alkamor
    ale właśnie tej masy się nie miesza bo cukier się skrystalizuje
    Komentarz
  • anettka, 2010-02-08 22:09:46
    anettka
    taki przepis na wafle to albo kupic gotową masę krówkową i zmiksowac ją z masłem albo

    kupic puszkę mleka skondensowanego słodzonego!! i włożyc ją zamkniętą!! do garnka, gotować 2godziny najlepiej w pozycji poziomej, Potem studzimy puszkę, jak ostygnie to otwieramy, wcześniej nie bo słyszałam że może wybuchnać.

    Miksujemy z kostką masła i przekładamy nia waflę
    Komentarz
  • anettka, 2010-02-08 22:11:59
    anettka
    zapomniałam że puszka ma byc przykryta w trakcie gotowania wodą od czasu do zcasu możecie nia poruszać aby mleczko w środku troszke sie ruszyło. Nie bójcie sie bulgotu przy ruszaniu
    Komentarz
  • Zb, 2010-11-21 10:34:02
    Zb
    Wychodzi przesłodka masa krówkowa / kajmakowa - mój tato wykorzystuje ją do kajmakowego mazurka.
    Wychodzi inna krówka niż z puszkowanego mleka. Wydaje mi się że bardziej klasyczna
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem