Pasta z pieczonej papryki i fety

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2014-05-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pasta z pieczonej papryki i fety
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pasta z pieczonej papryki i fety

Składniki:

Przygotowanie:

Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, umyć, osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze ok. 220°C, aż skórka ściemnieje i popęka.
Paprykę przełożyć od razu do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Kolejno ściągnąć skórkę.Czosnek i natkę pietruszki drobno poszatkować lub rozdrobnić blenderem.
Dodać kawałki papryki, 2/3 sera feta, serek kremowy i oliwę. Zmiksować.
Pozostałą fetę rozdrobnić na małe kawałki. Dodać do pasty. Doprawić dobrze solą, pieprzem i papryką w proszku do smaku. (Gdyby pasta wyszła zbyt sucha można dodać więcej oliwy z oliwek).
Z podanego przepisu otrzymamy ok. 400ml pasty.
Smacznego.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Beatas140, 2014-05-18 18:34:44
    Beatas140
    0
    Rewelacyjny i super prosty przepis
    Do wybróbowania juto na kolację
  • emiltik, 2014-05-24 20:41:43
    emiltik
    0
    Brzmi przepysznie czuje w tym greckie klimaty

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem