Keczup domowy

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2009-10-29
  • Keczup domowy

Składniki:

Przygotowanie:

Pomidory i cebulę pokroić w kawałki, posolić i smażyć, aż odejdzie z pomidorów skórka, przetrzeć przez sito. Otrzymany przecier gotować w dużym garnku 2–3 godz., mieszając co jakiś czas. Po kilku godzinach ponownie dusić na małym ogniu (ok. 2 godz.). W czasie drugiego gotowania dodać do przecieru przyprawy. Na końcu należy dodać wszystkie przyprawy mielone oraz cukier, ocet i musztardę. Wyparzyć wrzątkiem niewielkie słoiki, wlać gorący ketchup i pasteryzować 30 min.

    Śr. ocena: 4.92 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • beata_1988, 2009-12-20 14:28:44
    beata_1988
    7
    Bardzo fajny przepis, osobiście też zawsze dodaję do domowego ketchupu musztardę bo wtedy ketchup nabiera charakterku, najbardziej polecam musztardę Bawarską Kamis bo nie ma tego gorzkiego posmaku jak niektóre inne musztardy. Dodatkowo zagęszczam zawsze ketchup niewielką ilością mąki ziemniaczanej, wtedy domowy ketchup nie będzie podchodził sokiem pomidorowym, będzie jednolity i gładki ( nie będzie warstwy soku pomidorowego na wierzchu w słoiku).

    Na porcję 3 kg pomidorów uważam że 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej wystarczy żeby ketchup nabrał odpowiedniej gęstości. Oczywiście mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości wody żeby "kluski się nie porobiły) i potem mieszamy z ketchupem i gotujemy ok 15 minut.
  • Eowina1818, 2009-12-20 16:15:39
    Eowina1818
    1
    dużo składników! Ale wydaje się, że końcowy rezultat warty jest tego
  • numb05, 2010-02-25 18:57:36
    numb05
    1
    moja wersja jest bez musztardy i cynamonu, za to dodaję masę różnych ziół (nawet prowensalskie) doprawiać oczywiście należy do smaku - jak kto woli, próbować co chwilkę i już. jak dla mnie efekt bomba, lepszy niż kupny, wiadomo, roboty więcej, ale wiesz co jesz. świetny też jako sos pomidorowy do pizzy. mniam, naprawdę, jeden z najprzydatniejszych przetworów.
  • Sherrie, 2010-02-25 21:34:34
    Sherrie
    1
    jakos mi nie pasuje tutaj ten cynamon, ale przepis na pewno dobry
  • przejss, 2010-08-10 19:34:07
    przejss
    1
    właśnie zrobiłam keczup z tego przepisu.pyszny taki ze postanowilam jeszcze z dwóch porcji zrobić....mniammmm
  • Agniszon, 2014-09-01 15:16:42
    Agniszon
    Dziewczyny, macie jakies pomysly, zeby kolor ketchupu wyszedl czerwony, a nie pomaranczowy jak u mnie ? Uzylam pomidorow malinowych i paru zwyklych, ale moglam tez przesadzic z iloscia cebuli, bo ja troche zanadto uwielbiam
    Komentarz
  • malgorzata k, 2014-09-01 20:22:32
    malgorzata k
    ja robię z cukini też jest pyszny
    Komentarz
  • pat943, 2014-09-02 11:13:36
    pat943
    ja też robie co roku z cukini, wychodzi go o wiele więce i jest przepyszny!
    Komentarz
  • ewa_evita, 2014-09-03 08:47:22
    ewa_evita
    0
    Dla zachowania koloru dodałabym soku z cytryny/limonki. Przepis warty wypróbowania!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe