Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2014-06-02
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie Lubella)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1-2 jajka
  • ew. woda (dla odpowiedniej konsystencji)
  • szczypta soli
  • FARSZ
  • 500g szpinaku w liściach (najlepiej świeżego)
  • 125g mozzarelli
  • sól
  • pieprz czarny
  • ew. szczypta gałki muszkatołowej
  • ew. 1-2 zabki czosnku
  • Dodatkowo
  • pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Ciasto naleśnikowe:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą na gładkie ciasto o konsystencji niezbyt gęstej śmietany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-30 minut, następnie jeśli jest za gęste dolewamy wody i mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię teflonową (wcześniej można posmarować ją małą ilością masła lub oleju) i chochelką wylewamy cienką porcję ciasta rozprowadzając je po całej powierzchni. Kiedy brzegi będą chrupiące i lekko podwinięte, a spód złocisty, przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią przewracamy je na drugą stronę i smażymy do lekkiego zarumienienia.


Farsz:
Mrożony szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody (ja rozmroziłam go w temp. pokojowej)
Od świeżego szpinaku odcinamy ogonki, następnie sparzamy go wrzątkiem (by zmniejszył swoją objętość), dokładnie odciskamy i ew. siekamy na mniejsze kawałki. Doprawiamy do smaku i mieszamy.


Na wcześniej usmażonych naleśnikach układamy porcje szpinaku, po dwa plastry mozzarelli i składamy np. w trójkąty (lub tak jak na instrukcji).
Przed podaniem naleśniki podgrzewamy z obu stron na rozgrzanej i suchej patelni teflonowej lub w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 5-10 minut aby farsz się zagrzał a ser lekko rozpuścił. Podajemy z pokrojonymi na połówki lub ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki pl: jak zrobić naleśniki

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe