Racuszki jaglane z jabłkami

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2014-06-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Racuszki jaglane  z jabłkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Racuszki jaglane  z jabłkami

Składniki:

Przygotowanie:

Gotuję szklankę kaszy jaglanej w ilości-szklanka kaszy, dwie szklanki wody-wcześniej chwilę ją prażę, a następnie dwukrotnie płuczę w zimnej wodzie. Kasza ma być ugotowana na gęsto. Chwilę studzę.
Obieram jabłka,kroję w dość dużą kostkę. Polewam sokiem z połowy cytryny, posypuję sporą ilością cynamonu i szczyptą imbiru.
Kaszę blenduję dodając wody w miarę potrzeb. Oddzielam żółtka od białek, żółtka łączę z kaszą, a białka ubijam. Do masy z kaszy dodaję jogurt, aromat waniliowy, cynamon(ilość według uznania). Dodaję również mąkę kukurydzianką- 2 łyżki i mąkę pszenną- 2 łyżki. Całość mieszam-gdyby masa była zbyt gęsta dodaję mleko., a na koniec dodaję pianę z białek.
Rozgrzewam masło klarowane bądź olej, smażę dość grube placuszki.
Można podać je z cukrem pudrem, konfiturą bądź świeżymi owocami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • emma-e4, 2015-03-23 12:52:00
    emma-e4
    jak gęste powinno być ciasto? takie gęste, jak zwykle robi się na racuchy, czy bardziej w stronę naleśnikowego?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem