Domowe lody, bez maszynki i bez mieszania

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2014-06-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowe lody, bez maszynki i bez mieszania
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domowe lody, bez maszynki i bez mieszania

Składniki:

Przygotowanie:

Lody - najłatwiejsze. Nie trzeba ich mieszać co jakiś czas, nie wychodzą grudki lodowe. Iście śmietankowe, wręcz maslane. Pyszne. Można dodać ziarenka z laski wanilii, bedą waniliowe. Ale nie tylko, te lody to doskonała baza pod kazdy inny smak.


Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić białka od żółtek.
Żółtka utrzeć z połową cukru i łyżką wody na niemal białą puszystą masę (około 5 minut).
W osobnym naczyniu ubić na bardzo sztywna pianę białka, następnie stopniowo dosypywać resztę cukru stale miksując jeszcze przez kilka minut. Piana powinna być bardzo gęsta, dosłownie taka jak na bezę.
W trzecim naczyniu ubić schłodzoną kremówkę, też na bardzo sztywną zbitą masę.
Ostatnim etapem jest złączenie wszystkich składników. Robimy to powoli za pomocą łyżki. Do białka dokładamy żółtka, następnie śmietanę.
Całość wkładamy do pojemnika który ma szczelne zamknięcie. Dzięki temu mamy gwarancji tego, że nie wytworzą się kryształki lodu. Zamrażamy przez minimum 3 godziny.
Lody spożywamy w przeciągu tygodnia, ponieważ są w nich surowe jajka.

Z tych składników wyszło mi nieco ponad litr lodów.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • roseblue, 2014-06-14 09:12:04
    roseblue
    0
    Znam ten przepis, ja robiłam z bakaliami, pycha
  • Korah, 2014-06-19 18:11:45
    Korah
    0
    Coś pięknego! Pychota. Zrobiłam z kawałkami toffi, ale baza sama w sobie jest wyśmienita i idealna z każdym dodatkiem, już mam następne pomysły. Jedyne zastrzeżenie można mieć do terminu przechowywania, lody po przepisowym czasie zamrażania nie wytrzymały nawet 15 minut, bo zostały zjedzone Dzięki za przepis.
  • caravely, 2014-07-24 06:54:50
    caravely
    0
    Minimalnie mniej cukru ) Pycha!
    Przy bakaliach polecam przemieszać przynajmniej raz w czasie zamrażania żeby nie opadły na dno.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem