Kapusta pekińska duszona z ziemniakami

  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Kapusta pekińska duszona z ziemniakami
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Kapusta pekińska duszona z ziemniakami

Składniki:

Przygotowanie:

Kapustę pekińską myjemy, usuwamy uszkodzone liście, przecinamy na pół i kroimy w grubsze paski (jak na surówkę).
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w ok. 0,5cm kostkę.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka lub drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy ziemniaki, smażymy przez chwilę po czym dorzucamy kapustę pekińską. Całość podlewamy odrobiną wody, solimy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 15 minut), co jakiś czas zaglądając, czy aby woda nie wyparowała i danie się nie przypala (kapusta powinna być miękka, ale nie rozpadać się).
Pod koniec dodajemy posiekany koperek, koncentrat lub przecier pomidorowy oraz przyprawy do smaku.

UWAGI
Dla wzbogacenia smaku pod koniec gotowania można dodać pieczarki
Pomidorów nie dodajemy na początku gotowania, ponieważ od zawartego w nich kwasu ziemniaki twardnieją i danie gotuje sie dłużej.
Jeśli do dania dolejecie więcej wody otrzymacie ala kapuśniaczek.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • bonika, 2014-06-20 11:44:58
    bonika
    0
    Uwielbiam kpasutę
  • Elfemmy, 2014-06-26 18:31:28
    Elfemmy
    zapycha i nie ma kalorii a jednocześnie duszona przejmie każdy smak - najlepszy oręż w odchudzaniu
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe