Niemieckie ciasto czekoladowe

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2014-06-20
  • Niemieckie  ciasto czekoladowe

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto
kakao wymieszać z wodą, odstawic do ostygniecia, miekkie masło utrzec z cukrem i sola i olejkiem waniliowym na puszysta mase, dodac po jednym jajku (dobrze ubic po dodaniu kazdego jajka). make wymieszac z soda dodać do utartej masy na przemian kakao (moze byc ciepłe łatwiej połaczyć się z masą) oraz maslanka ogrzana to temperatury pokojowej . ubijac tak długo aż składniki dobrze sie połacza. Gotowe ciasto podzielic na 3 czesci karzdą osobno upiec w okragłej formie o srednicy 23cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tarta . Piec ok 25-30 min w temp. 180 stopni wyjąc z pekarnika na papierowy recznik

masa
Wgarnuszku wymieszac skondensowane mleko roztrzepane zółtka i masło podgrzać na małym odniu ciagle mieszajac, az masa zgestnieje ( od momentu zagotowania trwa to tylko chwilę) zdiać z ognia dodac wanili i wiórka kokosowe i posiekane orzechy wymieszać. Lekko przestudzic i przekładac placki - powinny byc 3 warstwy łącznie z wieszchem ciasta całosc udekorowac orzechami

    Śr. ocena: 0.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • pffe, 2014-06-20 17:24:32
    pffe
    0
    ponownie, przepis znany wszystkim, brak zdjęć.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe