PANI WALEWSKA

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2014-06-21
  • PANI WALEWSKA

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto Kruche
Wszystkieskładniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kule i podzielic na pół

Beza
Białka ubic na sztywną piane.Nastepnie dodac stopniowo małymi partiami cukier ( to bardzo ważne). Na koniec dodać make ziemniaczaną i delikatnie wymieszać

Ponadto
Forma 25x33 cm wyłozyc papierem do peczenia . Jedna część ciasta włuż na spód rozwałkować i wyrównac. Na nim posmarować połową dżemu z czarnej pożeczki jaki tyo woli. Nastepnie wyłozyc połową masy bezowej. na mase wysypać połowe płatków migdałowych. piec w temperaturze 175 stopni około 40 min> identycznie zrobic z druga połoda ciasta mozna piec obie części jednocześnie lub jeden po drugim . Placki ostudzić

Masa kremowa

jedną szklanke mleka zagotować z cukrem,drudą zmiksować z żółtkami i (maką jak na budyń) dodać do gotujacego sie mleka zagotowac ostudzić
miekkie masło utrzeć na puch mozna zmiksować stopniowo dodac ostudzony budyń cały czas miksujac(ucierajac) dodać aromat migdałowy lub waniliowy lepszy jest migdałowy i zmiksowac


Gotowe ostudzone placki przełożyc masą kremowa pamiętajcie zeby je piec jeden po drugim tak iest wygotniej i beze jak tak robimy przygotować póżniej do drugiej połowy. schlodzic przez 3 godziny w lodówce

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Gomra, 2014-06-26 15:24:47
    Gomra
    szkoda ze nie ma zdjecia...
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem