Biszkopt z truskawkami w bitej śmietanie

autor: , kategoria: desery owocowe , dodano: 2014-06-22
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Biszkopt z truskawkami w bitej śmietanie
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Biszkopt z truskawkami w bitej śmietanie

Składniki:

Przygotowanie:

SKŁADNIKI
- minimum 500g truskawek
- opakowanie bitej śmietany (śmietanę zrobić tak, jak na opakowaniu)

SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE:
- 4 jaja
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE
Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka po jednym, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Piec w temp. około 170 stopni około 25 minut.

SKŁADNIKI NA KREM:
- 1/2 litra mleka
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1 kostka masła
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego

WYKONANIE
Połowę mleka zagotować z cukrem.
Na gotujące się mleko dodać masło.
Do reszty mleka dodać budyń, dobrze rozmieszać i wlać do gotującego mleka.
Mieszać cały czas do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie pozostawić do przestudzenia.

Biszkopt przekroić na pół i wysmarować masą budyniową. Na masę wyłożyć truskawki i przykryć drugą częścią biszkopta. Na wierzchu wyłożyć bitą śmietanę i udekorować resztą truskawek.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem