Pomidorowa trochę inaczej

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2009-12-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pomidorowa trochę inaczej
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pomidorowa trochę inaczej
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pomidorowa trochę inaczej
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pomidorowa trochę inaczej

Składniki:

Przygotowanie:

Do litra wody wrzucamy kilka skrzydełek kurczaka, liście laurowe i gotujemy taki delikatny wywar. Można oczywiście coś innego: kadłub, udka, jak kto lubi. Ja wolę skrzydełka, bo zupa jest delikatna i nie tłusta. Dorzucamy kostkę rosołową, dwie jeśli ktoś lubi bardziej słony smak.

Obieramy i kroimy warzywa: pietruszka, marchew, seler. Można utrzeć na tarce, jeśli ktoś tak woli. Ja zwykle kroję w małą kosteczkę. Dorzucamy do gotujące się wywaru. Wsypujemy łyżeczkę lubczyku w liściach - tego aromatu nie da nam żadna kostka ani jarzynka, polecam spróbować. :)

Kroimy puszkowe pomidorki. A jeśli kupiliśmy krojone to po prostu otwieramy puszeczkę. Świeże pomidory obieramy ze skórki i kroimy drobno. Dorzucamy do tych puszkowych. Pomidor świeży nie da takiego aromatu jak puszkowy czy jak przecier, ale da fajną pomidorową kwaśność, która traci się w puszce i koncentratach z pomidorów.

Gdy warzywa będą miękkie, dokładamy do zupy nasze pomidory. Doprawiamy bazylią, pieprzymy, solimy jeśli brak nam soli i gotujemy chwilę. Można dodać soli ziołowej.
Jeśli zupa wychodzi nam za słaba (czasem tak bywa, zależnie od gatunku i dojrzałości pomidorów) dorzucamy łyżeczkę lub dwie przecieru.

Podajemy jak lubimy. Ja tę wersję podaję z makaronem i kleksem kwaśnej śmietany.

Smacznego. :)

Danie można przyrządzić na kostce lub bulionie warzywnym, wtedy mamy wersję dla osób antymięsnych.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Eowina1818, 2009-12-21 22:48:40
    Eowina1818
    Takiej jeszcze nie jadłam!
    Muszę spróbować
    świetny pomysł aby wymieszać pomidory świeże i z puszki!
    Komentarz
  • kiniaczek711, 2010-01-07 11:44:38
    kiniaczek711
    Fajny przepis! Na pewno wypróbuję!
    Komentarz
  • chilanes, 2010-01-15 11:40:01
    chilanes
    brzmi smakowicie Wypróbuję
    Komentarz
  • angel 310, 2010-01-16 05:34:53
    angel 310
    moja córcia uwielbia pomidorówkę, ta wyglada fajnie-muszę wypróbować
    Komentarz
  • Monifash34, 2010-01-31 19:04:33
    Monifash34
    1
    Moja ulubiona zupa
    Ja też wolę gotować pomidorówkę na skrzydełkach,bo rzeczywiście jest mniej tłusta.Nie próbowałam jednak dodawać do niej pomidory z puszki.Dlatego spróbuję zrobić tę zupę według Twojego przepisu.
    Najczęściej podaję pomidorówkę z makaronem"świderki".
  • magdaka13, 2010-02-23 18:50:31
    magdaka13
    3
    Swietny przepis i genialna zupa! Taka pomidorowa pomidorowke jadlam dzisiaj po raz pierwszy w zyciu!!!
  • judith8, 2010-04-15 08:28:29
    judith8
    3
    my wolimy gestsze zupki wiec dodalismy calego duzego selera, spory koncentrat i na koncu zabielilismy smietana, z jednej strony mala modyfikacja ale przepis jest super; generalnie pierwsza zupa jaka w zyciu gotowalam, cos mnie na stare lata wzielo na zabawy w kuchni
    pyyyyyyszna
    a i robilismy na kostkach bulionowych
  • 0nasty0, 2010-06-08 10:32:49
    0nasty0
    2
    zupa pycha! pierwszy raz taką jadłam
  • Elegance, 2010-06-09 17:30:05
    Elegance
    osobiście nie przepadam z lubczykiem,dlatego dodałam bez i wyszło pysznie
    Robię z bardzo podobnego przepisu
    Komentarz
  • andruszki, 2010-11-04 09:59:54
    andruszki
    2
    pyszna zupa - pierwszy raz dodawałam lubczyku i jestem zachwycona. Nadaje inny smak pomidorówce. Narzeczonemu podobały się pływające kawałki pomidorów

    przepis bardzo przejrzysty, zupa łatwa do zrobienia.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem