Ciasto jesienne "wiewiórka"

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2009-12-19
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Ciasto jesienne
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Ciasto jesienne
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Ciasto jesienne
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Ciasto jesienne

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto dość szumnie nazwane przez mojego Lubego "najlepszym na świecie". Jest proste (największą trudność stanowi obranie jabłek ;), mokre i baaardzo bakaliowe. W sam raz na szybkie niedzielne pieczenie.

Jabłka obieramy, drążymy i kroimy w kostkę. W misce ucieramy jajka z cukrem, dolewamy olej, sypiemy mąkę, sodę, kakao. Wszystko ucieramy np. drewnianą pałką. Dodajemy rodzynki i orzechy oraz jabłka. Mieszamy.

Prostokątną lub okrągłą blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Następnie wykładamy ciasto. Masa może być gęsta i z trudem się nakładać. Mój sposób na to jest taki, że najpierw wykładam część masy z jabłkami, później troszkę samych jabłek równomiernie i na koniec przykrywam pozostałym ciastem wklepując delikatnie jabłka w środek.

Pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni C (z termoobiegiem).
Można posypać cukrem pudrem jak wystygnie. U mnie na ogół schodzi jeszcze ciepłe.

    Śr. ocena: 4.85 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • malinka118, 2009-12-30 10:17:21
    malinka118
    3
    Jedno z moich ulubionych. Jak nie mam czasu obierać jabłek, to dodaję usmażone jak na szarlotkę, z zapasów zimowych
  • rozowo, 2010-03-04 18:33:14
    rozowo
    1
    uwielbiam to ciasto.robi się je baaardzo szybko i zawsze wychodzi.przepyszne w smaku.dobrze,że mi o nim przypomniałaś;-)
  • kingkong, 2010-04-06 16:57:03
    kingkong
    0
    daję 4,5 bo:
    -szlag mnie trafił w trakcie przekładania ciasta z miski na blachę...
    -jest b.dobre, ale zbyt sycące jak dla mnie
    -szybko się robi(za wyjątkiem nakładania ciasta)
  • m_ilka17, 2010-06-23 23:09:27
    m_ilka17
    Ja robię bardzo podobne, ale bez kakao. Muszę spróbować zrobić następnym razem wg Twojego przepisu.
    Komentarz
  • hayley01, 2010-09-03 18:49:15
    hayley01
    0
    Ciasto bardzo smaczne i do tego szybciutko się robi
    Ja wprowadziłam małe modyfikacje, dodałam o połowę mniej oleju i cukru - jak dla mnie było wystarczająco słodkie oraz kilka łyżek mleka. Łatwiej się mieszało i nakładało do foremki
  • agateq, 2011-09-21 18:59:33
    agateq
    0
    Och i ach!
    To ciasto stało się moim zdecydowanym number one! Nie lubię masy ani ciast ze słodką zawartością, a z drugiej strony nie znoszę owocowych dziwactw i ogólnie najbardziej lubię ciasteczka, ale... wiewiórka "rozwaliła' mnie od pierwszego kęsa!

    Dzięki Ci kobieto za ten przepis
  • Biedroneczk4, 2012-10-12 15:44:23
    Biedroneczk4
    właśnie wyjęłam to ciasto z piekarnika... nie mam termoobiegu i ciasto piekło się około godziny...
    na wierzchu widać sok z jabłek. czy to normalne?
    Komentarz
  • dobbinka, 2012-10-12 18:15:36
    dobbinka
    0
    Uwielbiam wiewiórkę. Daję trochę mniej cukru i wcale nie obieram jabłek. Skórek wcale nie czuć.
  • Kamlisa, 2012-10-13 16:04:47
    Kamlisa
    0
    znam to ciasto pod nazwa "amerykaniec" - i bardzo je lubie. oczywiscie - zmodyfikowałam, czyli jabłek nie obieram, cukru daje ok 3/4 szklanki, oleju 0,5 szklanki - nic na tym nie traci, poza zbednymi kaloriami. jest pyszne...
  • Asiulka563, 2012-10-13 22:57:09
    Asiulka563
    0
    Super, naprawdę bardzo dobre ciasto. Pyszne!!

    (Miałam obawy że wyjdzie zakalec i dałam 2,5 szkl mąki.
    I cukru dałam o połowę mniej)
  • Margaretkaw, 2012-10-15 11:25:56
    Margaretkaw
    0
    Wyglada smakowicie.
  • Unla, 2013-04-15 07:37:07
    Unla
    0
    Ciasto świetne. Skorzystałam z podpowiedzi koleżanki i dodałam mleko- ale dałam go znacznie więcej, gdzieś tak około 1 szklankę. Ciasto stało się lejące, a więc nie miałam problemu z nakładaniem. Upiekło się też rewelacyjnie. Polecam

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe