Panna cotta z musem truskawkowym

autor: , kategoria: desery owocowe , dodano: 2014-07-24
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Panna cotta z musem truskawkowym
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Panna cotta z musem truskawkowym

Składniki:

Przygotowanie:

Śmietankę, mleko, cukier i wiórki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści.
Doprowadzamy całość do zagotowania, zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę, mieszając dokładnie przez chwilę, by cała się rozpuściła.

Mieszankę przelewamy do szklanek, lub innych dowolnych naczynek, w których będziemy podawali deser ( u mnie były to kieliszki, ułożone w koszyczku, dla uzyskania pochyłego kształtu ).

Odstawiamy do wystudzenia i stężenia ( kilka godzin ).

Truskawki miksujemy blenderem, wlewamy do garnka i podsmażamy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.

W 3/4 szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do truskawek.
Jeszcze chwilę podsmażamy mieszając, by sos zgęstniał i ściągamy z ognia. Odstawiamy do przestygnięcia.

Chłodny sos przelewamy do panna cotty i gotowy już deser schładzamy w całości jeszcze przez 1-2 godz.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 150 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe