Drożdżówka z wiśniami i migdałową kruszonką

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe , dodano: 2014-07-29
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka z wiśniami i migdałową kruszonką
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka z wiśniami i migdałową kruszonką

Składniki:

Przygotowanie:

Masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia. Wiśnie opłukać, wypestkować, odsączyć z soku. Jajka wymieszać z cukrami, a mąkę przesiać z odrobiną soli. Budynie ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru,a gdy będą już płynne dolać 1/3 mleka. Pozostawić do momentu, aż drożdże zaczną "pracować". Resztę mleka podgrzać. Następnie do mąki wlać zaczyn drożdżowy, jajka z cukrem i mleko. Wyrobić łyżką jednolite ciasto i na koniec dodać masło, wyrabiać do momentu aż stanie się elastyczne. Ciasto będzie nieco rzadkie, ale takie ma być. Pozostawić na 10 min, a w tym czasie przygotować formę. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, można nieco posmarować masłem. Ciasto wyłożyć równomiernie do formy i ułożyć wiśnie, delikatnie wciskając z ciasto. Następnie całość przykryć budyniem. Pozostawić do wyrośnięcia.
Przygotowanie kruszonki: Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać migdały. Rozsypać na powierzchni budyniu. Wstawić do piekarnika i piec około 75 min w 180-90 st.C. Tak dla ułatwienia dodam, że gdy wstawiałam do piekarnika temperatura wynosiła około 70-100 st.C, a ciasto było wtedy wyrośnięte do połowy formy.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe