Kurczak z rozmarynem

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia śródziemnomorska , dodano: 2014-08-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak z rozmarynem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak z rozmarynem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak z rozmarynem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak z rozmarynem

Składniki:

  • 4 duże gałązki rozmarynu [4 ]
  • 4 duże gałązki tymianku [4 ]
  • 4 filety z kurczaka [4 ]
  • 0,5 łyżeczki płatków chilli [0.5 łyżeczki]
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • pół szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka mąki wymieszana z 2 łyżeczkami wody

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C.

2. Każdą pierś z kurczaka obłóż ciasno gałązkami rozmarynu i tymianku. Posyp płatkami chilli oraz przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

3. Na dużej nagrzanej patelni zacznij smażyć filety. Nie ściągaj z niego rozmarynu ani tymianku. Smaż z każdej strony po pięć 5 minut, aż lekko zbrązowieją. Tak usmażonego kurczaka przełóż na blaszkę i piecz w piekarniku jeszcze około 20min.

4. Po upieczeniu przełóż kurczaka na talerz i owiń folią.

5. Pozostały po kurczaku tłuszcz wlej na patelnię i zacznij podgrzewać, dodając bulion. Wymieszaj i dodaj mieszankę mąki i wody. Ponownie zamieszaj. Gotuj przez 1 minutę. Zdejmij z ognia. Polej kurczaka sosem i podawaj.

ENJOY THE FOOD

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zapiekanka z bakłażana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką