Miso z tofu

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2014-09-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miso z tofu
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miso z tofu

Składniki:

  • bulion warzywny [1 l]
  • makaron ryżowy [200 g]
  • grzyby shitake świeże [200 g] (można zastąpić suszonymi grzybami shitake, pieczarkami lub boczniakami)
  • glony wakame [0.75 szklanki] (suszone)
  • pasta miso ciemna
  • szczypior [1 pęczek]
  • sezam ziarenka [2 łyżki]
  • sól i pieprz (do smaku)
  • tofu [1 kostka] (naturalne)

Przygotowanie:

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Glony moczyć przez ok. 20 minut w chłodnej wodzie. Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu na złoty kolor.

Bulion doprowadzić do wrzenia i dodać do niego grzyby shitake (jeśli używamy suszonych, najpierw należy je namoczyć). W miseczce rozprowadzić pastę miso w kilku łyżkach gorącego bulionu, a następnie dodać całość do garnka z bulionem (nie gotować już bulionu). Doprawić solą i pieprzem.

Nałożyć do miseczek makaron ryżowy, odcedzone glony i pokrojone w kostkę tofu. Następnie zalać bulionem i posypać ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa gulaszowa

Komentarze

  • olusia_82, 2015-03-10 09:12:55
    olusia_82
    zamknęli mi ostatnio sklep z orientalnymi rzeczami i jeszcze nie odkryłam nowego miejsca, gdzie mogę kupować sprawdzone rzeczy (jakoś nie lubię kupować jedzenia przez internet)
    a zawsze jak widzę miso, to mi tak ślinka cieknie, że zaraz nie wytrzymam!!!!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem