Tagiatelle con salsa de queso ( z sosem serowym)

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2014-09-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tagiatelle con salsa de queso ( z sosem serowym)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tagiatelle con salsa de queso ( z sosem serowym)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tagiatelle con salsa de queso ( z sosem serowym)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tagiatelle con salsa de queso ( z sosem serowym)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tagiatelle con salsa de queso ( z sosem serowym)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tagiatelle con salsa de queso ( z sosem serowym)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tagiatelle con salsa de queso ( z sosem serowym)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tagiatelle con salsa de queso ( z sosem serowym)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tagiatelle con salsa de queso ( z sosem serowym)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tagiatelle con salsa de queso ( z sosem serowym)

Składniki:

  • woda [1 szklanka]
  • kostka rosołowa [1 szt.]
  • serek topiony [1 szt.]
  • ser plesniowy lazur blue [100 g]
  • smietana 18 % [2 łyżki]
  • pietruszka [1 pęczek]
  • pomidory suszone [100 g]
  • masło [1 łyżka]
  • krewetki koktajlowe [250 g]
  • szynka [200 g]
  • makaron tagiatelle [500 g]

Przygotowanie:

Rozmrażam krewetki (najczęściej zostawiam na talerzyku w lodówce na noc). Tuż przed smażeniem gotuje 500ml wody w czajniku i takim wrzątkiem sparzam lub chwilkę trzymam w nim krewetki nie dłużej niż 3-5 minut.
Następnie odcedzam je na sitku i czekają na swoja kolej.
SOS:
Teraz robię sos serowy. Do rondelka wlewam szklankę wody i dodaje kostkę rosołową. Gdy sie zagotuje zmniejszam ogień i dodaje najpierw mały serek topiony a po chwili porcjami ser pleśniowy Lazur Blue. Mieszam , odstawiam z ognia i dodaje śmietankę, ponownie mieszam chwilkę.

Pomidory kupuje zawsze w słoiku w oleju sa różne smaki , dobrze wybrać taki jak lubicie np z czosnkiem czy oliwkami - przydadzą się do dekoracji dania .
Tym razem kupiłam pomidory suszone w oleju z czosnkiem. Należy pokroić pomidorki w paseczki i odłożyć na talerz - są w oleju wiec do podsmażenia już nie dodaje oleju. W pierwszej kolejności smażę pomidorki i jak sa juz gotowe przekładam na głęboki talerz. Na tej samej patelni roztapiam łyżkę masła (ważne bo krewetki kochają masełko i pietruszkę) i szybciutko dokładam osuszone juz krewetki z sitka. W tym czasie kroje pietruszkę i tez od razu dodaje do krewetek .Zostawiam kilka całych listków pietruszki do dekoracji.
Następnie kroje szynkę w kosteczkę. Gdy juz widze, ze krewetki sa podsmażone (pamiętajcie aby je co jakis czas pomieszać czy potrząsnąć patelnią) dodaje szynke i tak jeszcze chwileczkę smaże ok 3 minuty, następnie dodaje usmażone na poczatku pomidorki. Mieszam wszystko dokładnie ok 2 minuty. Odstawiam z ognia i biore sie za makaron.
Makaron wybieram typowy Tagiatelle (widac na zdjęciu) . Gotuje makaron 5 minut. Odcedzam.
Na talerzu układam makaron (ilosc juz zalezy od was , czy jesteście na diecie czy macie ochotę sobie pojeść) polewam sosem i na to nakładam 1/4 zawartości z patelni.
Na koniec dekoruje listkiem pietruszki.
Pycha!!
Ach ważne - pomidory suszone w oleju daja specyficzny smak potrawie więc jeśli Wam zależy na tym smaku to używajcie tylko suszonych w oleju ( a nie suszonych w woreczku - bez zalewy).

Smacznego !!!!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Węglowodany - jakie jeść żeby nie tyć

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem