Truskawkowe Lato

autor: , kategoria: przekąski na zimno, desery owocowe , dodano: 2014-09-15
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie!  Truskawkowe Lato
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie!  Truskawkowe Lato

Składniki:

Przygotowanie:

Masa biała:
3 żółtka
1 jajko
1/2 szkl cukru
1 margaryna
2 serki homogenizowane waniliowe (np Danio)
2 szkl mleka w proszku
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w pół szkl ciepłej wody

Żółtka z jajkiem całym i cukrem miksujemy dodając po łyżeczce margaryny, aby powstałą gładka masa. Można ubijać masę w kąpieli wodnej*, aby lepiej rozpuścić margarynę. Następnie do masy dodajemy 1 serek i 1 szklankę mleka w proszku. Później znów tak samo najpierw serek a później mleko w proszku.
Aby masa zgęstniała należy dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze rozmieszać!
Biszkopty układam na dnia naczynia, a później drugą warstwę na białą masę.
Przed wylaniem truskawkowej masy należy poczekać aż zastygnie białą masa w lodówce.

Masa truskawkowa:
1/2 kg truskawek
1/2 szkl wody
cukier - ile kto chce, do smaku
1 galaretka truskawkowa

Najpierw truskawki z wodą** dokładnie blendujemy, dodajemy cukier i taką truskawkową masę podgrzewamy w garnku. Kiedy truskawki są bardzo ciepłe (ale nie gotują się) dodajemy galaretkę.
Trzeba dokładnie rozmieszać galaretkę aby nie było grudek!
Kiedy masa truskawkowa jest jeszcze ciepła - masę wylewamy na białą masę.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem