Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Kopytka 2

autor: , kategoria: kluski, kuchnia polska , dodano: 2009-10-24
  • Kopytka 2

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować, zalać wrzątkiem i gotować 30 min, lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. W garnku zagotować wodę (2 litry), osolić, dodać łyżkę oliwy. Wyłożyć ziemniaki na stolnicę, dodać przesianą mąkę, jajko i szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części, uformować z każdej wałek, nieco spłaszczyć i pokroić w 1-centymetrowe, ukośne kawałki. Wrzucać kopytka na gotującą się wodę, zamieszać i gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 2-3 min. Wybierać łyżką cedzakową na durszlak, odsączyć. Podawać zaraz po ugotowaniu lub odsmażane, z dodatkiem surówki lub kapusty zasmażanej, albo polane sosem pomidorowym.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • m.a.r.t.a, 2009-12-19 23:47:32
    m.a.r.t.a
    2
    Szczerze mówiąc jadłam tylko kopytka gotowane, pyszne są, a jakie syte!
  • kropka75, 2009-12-20 10:11:07
    kropka75
    1
    Dokładnie w ten sposób robię kopytka. Tyle że z samej mąki pszennej. Bardzo smaczne danie.

    U mnie je się to z gulaszem i kapustą kiszoną gotowaną.
  • aleksaa, 2010-01-25 21:43:14
    aleksaa
    wyglądają kusząco trzeba będzie spróbować! jedynie z mąką sojowa może być problem... dodam wiecej pszennej ;p
    Komentarz
  • AnusiaPn, 2010-01-26 22:52:21
    AnusiaPn
    2
    u nas w wielkopolsce to szagówki ale nazwa nazwą a kluski i tak pychota
  • elvira44, 2010-04-28 10:28:51
    elvira44
    1
    Fajny przepis, tylko ja zamiast maki sojowej robie z maka ziemniaczana.
  • mww, 2010-05-07 07:25:01
    mww
    1
    Szagóweczki robię bez mąki sojowej, najlepsze z sosem ale bardzo dobre są (jeśli zostaną) podsmażone na maśle i posypane cukrem... rarytasik
  • marissima, 2010-06-23 11:16:14
    marissima
    -1
    tradycyjny przepis
    a na masełku rewelacja

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo